onsdag, april 05, 2006

Sweden Loves har utsatts för kritik på Hammarby fansens hemsida och jag måste säga att jag ställer mig helt frågande.

Texten är skriven så att man skulle kunna tro att vår konceptbeskrivning skulle vara hemlig, vilket den självfallet inte är, och de säger att vi undanhållit fansen sanningen bakom intentionerna med Sweden Loves. Jag kan inte förstå vad de menar.

Vi har skickat pressreleaser, vi har varit med i TV och radio program och klart och tydligt redogjort för våra ambitioner. Vi skall visa världen sanningen! Nämligen att Sverige har världens roligaste, trevligaste, häftigaste och schystaste ungdom! Vi har de bästa fansen och vi hoppas kunna hjälpa till att göra dem ändå bättre, se till att de får det ändå roligare och därmed göra vårt fotbollslag ändå bättre. Vi vill göra detta med hjälp av vår site, med den tifo vi fixar med hjälp av sponsorer och med de fester och event vi hoppas på att kunna ordna. Samtidigt hoppas vi på att, genom samarbete med lokala arrangörer, kunna öka säkerheten för våra fans på plats genom en web portal där man ständigt kan få information, både om fester och bråk.

Jag förstår inte problemet! Om ett företag betalar 1,5 miljoner för 40 000 konfetti påsar med avsikt att ge bort dem gratis till svenska fans på plats, är det konstigt om de vill att deras varumärke skall stå på påsen? Om man tycker det, behöver man ju inte ta en påse… Samma sak gäller serpentiner, roliga hattar, flaggor, tröjor och klistermärken. Men visst är det kul, om Sverige har flest flaggor, mest konfetti, flest trummor och bästa partyt?

Vad är det för fel att vi vill profilera Sverige?

Jag tror att de flesta av oss svenska fans först och främst är stolta över att vara svenskar, och sedan stolta över vårt fotbollslandslag, annars hade ju våra fansen lika gärna kunnat heja på Hollands landslag. Om det är Sverige vi är stolta över, och det kan jag lova er; att det är det våra fotbollsspelare och hjältar är, vad är då fel med att vi fans också visar det för världen? Det är ju det fotbollsspelarna gör på plan. Varför tror ni att de spelar i gul och blått? Vad är det för fel med att visa upp att 40 000 fantastiska, fanatiska, underbara, skitroliga, party människor rest ända från Sverige för att skrika ut sin glädje och kärlek till landet och sitt fotbollslag? Vad är det för fel att försöka lära alla de fans som inte är hejaklacksproffs och som inte reser runt på alla allsvenska matcher hur ramsorna går och låter? Vad är det för fel att försöka få dessa fans, som ändå är där och älskar Sverige, redan klädda i gult och blått, att försöka få dem att göra det så att det syns och får positiva effekter för vårt älskade land?

Vad är det för elitism Hammarbyfansen håller på med?

Vi vill alla vara med. Vi älskar alla vårt land och fotbollen lika mycket. Personligen tycker jag att Hammarby fansen är några av de allra bästa i Sverige och jag hade hoppats på att de skulle hjälpa oss som inte är lika involverade och kunniga med ramsor och sånger. Jag hade hoppats att de skulle hjälpa till att leda på plats. Jag hade trott att de skulle gilla att vi försökte få kostymnissarna att vara med på att sjunga, måla sig och klä upp sig. Jag hade trott att de skulle förstå, att det vore bra för Sverige och för vårt älskade fotbolls landslag. Är inte alla svenska fans, oavsett jobb, utbildning, inkomst, hudfärg värda lika mycket? Har inte alla rätt att ha lika kul? Får inte alla roligare om alla är med?

Sweden Loves har som mål att visa världen att Sverige finns och att det är fullt av underbara människor av alla typer. Det behöver Sverige. Det behöver vi svenskar. Det behöver våra företag och det behöver den svenska fotbollen. Jag TYCKER nämligen att de Svenska fansen ÄR de bästa i hela världen!

Och låt mig garantera, inför alla tilltänkta sponsorer att vi skall INTE ”maximera profileringen av dem och andra svenska företag”. Det är Sverige och svenskarna som skall lyftas fram. Självklart hoppas vi på att den sponsring företagen ger oss fans för att öka våra och lagets upplevelser skall betala sig, men vi kommer inte att be några fans springa runt med varumärken på sig.

Vi skall öka decibelen och stärka våra fotbollshjältar, vi skall ”lyfta” fram dem till stordåd och vi hoppas, vi hoppas verkligen att vi kan visa världen att vi kan vara stora både i med och motgång. Att vi kan visa dem som slår oss att vi uppskattar fotbollen i sig och att vi kan visa dem vi slår att de inte behöver skämmas för att de förlorat mot de bästa. Fotboll, brödraskap, sportsmanship är det inte något vi alla kan skriva under på?

Kan ni inte det, gå då inte med i vårt seger och party tåg, tag då inte emot våra tifo paket, kom inte på våra fester. Sjung inte våra sånger. Sköt er skälva. Livet är fritt.

Heja Sverige!

VM Guld VM Guld VM Guld!