måndag, december 18, 2006

2006 har verkligen varit mitt år

Kära läsare!

Jag tänkte avsluta mitt år i samma anda som jag började det. I min första kolumn för året avlade jag nyårslöften och gav mina förutsägelser om vad 2006 skulle ge oss, och jag måste säga att jag har både levererat och haft rätt. Jag sa att 2006 skulle bli mitt år, och det har det verkligen blivit. Sossarna förlorade och jag drog mitt strå till stacken, mitt bolag lyckades med en nödvändig emission och nu går det väldigt bra. Vi har verkligen hjälpt massor av entreprenörer och nystartade företag och till och med sett ett av våra bolag säljas till Yahoo.
Dessutom har alla mina favoritämnen aktualiserats vitt i medierna; sossarnas mismanagement, entreprenörskapets betydelse, behovet av arbetsrättens omstrukturering, att IT-bubblan inte var en IT-bubbla utan en finansiell bubbla och framför allt så har äntligen miljödebatten kommit i gång på allvar.

Bara på ett par punkter hade jag fel. Jag har inte lyckats starta fler Iqubes runt om i landet, främst beroende på politiskt ointresse för ökat entreprenörskap, men jag öppnar åtminstone mitt andra Iqube nu i veckan. Vidare förutspådde jag att det nya svenska entreprenörsundret på allvar skulle slå igenom, men våra ynkryggar till svenska journalister vågar fortfarande inte skriva om unga, drivna entreprenörer i uppstartsskedet. Det är synd, för det behövs hjältar och föredömen.

Nu verkar fantastiska entreprenörer med omvälvande affärsidéer obemärkt i det tysta, och det är inte bra. Utan dessa artiklar syns det ännu inte att unga svenska IT-entreprenörer faktiskt åter är världsledande inom såväl internet 2.0 som mobilt content. Men oroa er inte, de utländska journalisterna är så mycket skickligare än våra att de kommer att tvinga fram väsentlig information även i svensk press. Jag är säker på att vi under våren
kommer att få se artiklar i stora utländska tidningar med rubriker som ”The return of the Swedish I-Vikings”, och vi kommer även att se ett kraftigt ökat tillflöde av riskkapital till bolag i tidiga skeden. Väl sent, men det är bättre sent än aldrig.

Det har aldrig sett så ljust ut och aldrig varit så roligt, och världen har aldrig varit så full av möjligheter. Om 2006 varit mitt år så är det ingenting mot vad 2007 kommer att bli. 2007 kommer att bli unga entreprenörers och hela Sveriges år. Sverige kommer att leda internetutvecklingen mot micropayments, mot sajter där individer blir till mediebolag, där innehållsleverantörer själva tjänar pengar. Livet är fantastiskt!