onsdag, april 11, 2007

"Du skall icke vara en liten lort"

JOHAN STAËL VON HOLSTEIN Visste ni att det är bevisat att människor som jobbar med välgörenhet lever längre och är både lyckligare och friskare än andra människor? Välgörenhet är otroligt viktigt. Oavsett om det är frågan om engagemang i form av tid eller genom finansiella bidrag, är det tecken både på ett nödvändigt personligt ansvarstagande och på ledarskap.

Ansvarstagande och ledarskap är de enda egenskaper som människor behöver för att lösa alla jordens orättvisor och eländen. Information och kunskap är det som varje individ behöver och kommunikation är sättet att förmedla engagemanget mellan alla jordens människor. Så enkelt är det att lösa alla problem. Det svåra är att engagera folk, att få folk att ta ansvar, att få dem att ikläda sig ledarskapet. Att få folk att förstå att man kan, att det går att göra skillnad, och det till och med från lilla Sverige.

En av mina bästa vänner, en av de skönaste människorna jag träffat i mitt liv, Jan Hellman har tillsammans med Rolf Skjödebrand ägnat större delen av sitt liv åt att bygga en fantastisk organisation som heter Non-Violence. En organisation vars mål är att stoppa våldet över hela jorden. De har mottagit priser och lovord från USA:s president, FN:s generalsekreterare, i bland annat Sydafrika och Brasilien och nu senast har de startat www.get-thepoint.net. Det går att förändra världen. Man behöver inte göra så mycket som Non-Violence, det går att bidra och hjälpa till med det lilla.

I takt med att Sverige nu avsocialiseras och den personliga friheten och ansvaret sätts i fokus görs det nu enklare att aktivera sig. I dag kan aktieutdelningar skänkas till en ideell organisation och därmed skattebefrias. Läs mer på www.barncancerfonen.se.
Möjligheterna finns och det är nytt i Sverige. Andra länder ligger långt före, men det blir allt viktigare med filantropi. De ökande klyftorna i samhället och i världen måste minskas och det måste ske med kapitalism. Kapitalismen är god, så skänk eller engagera er!

I Astrid Lindgrens bok om bröderna Lejonhjärta, när Skorpan återförenas med storebror Jonatan i Körsbärsdalen, så berättar Jonatan att han måste till Törnrosdalen för att aldrig komma tillbaka. Skorpan gråter och frågar varför. Då svarar Jonatan; ”Om man vet att människor behöver hjälp och man vet att man kan göra någonting åt det, och man väljer att låta bli, då är man ingenting annat än en liten lort.”


tisdag, april 10, 2007

IT-bubblan gjorde landet bättre

Förra veckan var det 75 år sedan Ivar Kreuger dog. Därför skall jag ta upp bubbelekonomier. Bubblor är alltid finansiellt styrda och aldrig tekniska. Så var det med IT-bubblan, tulpanbubblan, Krügerbubblan och alla andra bubblor som varit och som oundvikligen kommer att komma i framtiden. De drivs och uppkommer ytterst av människors girighet och entreprenörer ska inte ta på sig ansvaret.

Kan det kanske vara så att bubblor är bra? Är det kanske så att vi i stället för att vara livrädda för dem och försöka förhindra dem, borde koncentrera oss på att nabbare återhämta oss efter dem? Skulle vi då bättre kunna åtnjuta de mer ångsiktiga effekterna? Efter att en bubbla spruckit, växer det alltid fram en sund, fungerande industri som genererar intäkter många gånger större än de förluster som görs i bubblan. Den första kända bubblan var tulpanlökarna i Holland, och än i dag, 400 år senare är Holland världens största tulpanproducent med tusentals anställda och många miljarder i vinster och statsintäkter.
Bankerna har varit börsvinnarna under de senaste åren och finanskrisen är ett minne blått. Fastigheters värde har skjutit i luften så att man talar om en ny bubbla bara 15 år efter den senaste.

Om vi tittar på IT-sektorn före bubblan, så var den till större delen finansierad av utländskt kapital. Miljarder dollar som pumpades in i Sverige, där pengarna gick till skatt, till löner, och så vidare. IT-eran vitaliserade hela Sverige ur en rad perspektiv. Den satte igång ett hysteriskt efterlängtat entreprenörskap och debatter som gjorde Sverige till ett mer kapitalistiskt och därmed bättre land. Titta på IT och internetsektorn idag! Hur många jobb har inte skapats här, hur många fantastiska bolag? Tusentals svenska ungdomar fick på några år resa jorden runt och bygga bolag, förhandla, ordna finansiering och lära sig saker som traditionellt tagit en livstid. Dessa unga är i dag erfarna och sitter på nystartade bolag eller i företagsledningar på stora företag.

De entreprenörer som provade sina vingar och fick dem svedda kommer i dag tillbaka som serieentreprenörer, den viktigaste typen av entreprenörer enligt amerikansk statistik. 1999 var Sverige världens ledande IT-nation, i dag är vi nummer 20. Vad har det inte kostat oss att vi inte snabbare skakade av oss bubbel-skräcken? Kanske har vi gått miste om miljarder och om tusentals jobb. De senaste årens fantastiska framgångar för våra storföretag, hur mycket av det har de att tacka IT-eran för? Om Kreuger överlevt och kommit tillbaka, vilket han ju naturligtvis hade gjort, kanske hade vi då inte haft någon Jante. Kanske hade han då startat ytterligare massor av fantastiska bolag. Kanske hade vi haft det ändå bättre?