fredag, november 25, 2005

Skatta skiten ur storföretagen!

Jag har på senaste tiden retat mig något oerhört på storkapitalet. Storbolagen och deras ägare som med sitt kapital och politiska inflytande tryckt till medborgarna så att hela samhället styrts upp att passa just storföretagen. Jag hade nämli- gen ingen aning om att det var så illa som det är. Med skatter, lagar och byråkrati har dessa drastiskt minskat möjligheterna till ekonomisk frihet och entreprenörskap bland arbetare och medelklass. Man har bestulit oss våra möjligheter att starta bolag och därmed ge dem, storföretagen, konkurrens. Konkurrens på deras marknad men framför allt konkurrens om deras anställda. Vi skulle de senaste 30 åren ha fortsatt att importera arbetskraft och flyttat upp den inhemska arbetskraften i värdekedjan, så som vi gjorde under 50- och 60-talen och som ledde fram till att Sverige blev världens tredje rikaste nation efter Schweiz och Luxemburg.
När vi slutade importera arbetskraft och i stället styrde om skolan att fostra arbetare, började vi falla i den internationella konkurrensen. Från en hedrande 3:e plats till 22–28:e plats, beroende på vilken statistik man läser. Eller i andra siffror, från att ha varit bland de 15 miljoner rikaste människorna (Luxemburg och Schweiz), till att ha låtit 380 miljoner passera oss och bara lämna kvar cirka: 80 miljoner mellan oss och det som kallas 3:e världen.
Vi borde ha låtit vår befolkning bli entreprenörer och bygga egna företag. Men så har vi inte utbildats, i stället har vi bestulits på vår kreativitet och den skaparförmåga som en gång byggde landet. Vi har gjorts fega och svaga. Lydiga arbetare åt storföretagen och deras ägare. Därför saknar vi nu tiotusentals bolag och därmed hundratusentals arbetsplatser. Vem har vunnit på det här? Storföretagen, kapitalisterna och sossarna. Därför har vi ett 10-tal personer bland de ett par 100 rikaste i världen och cirka 15–20 bolag bland de några hundra största företagen. Och detta i ett litet, fattigt socialistiskt land … Sjukt eller hur?! Därför får det mig att må illa när moderaterna vill ha kvar kollektivavtalen. Dessa avtal förslavar och motarbetar det vi behöver mest av allt. Fler företag och fler arbeten. Finns det inget entreprenörsparti?
Det sossarna inte tycks förstå är att den uppgörelse som de och storföretagsägarna gjorde för många år sedan har brutits för länge sedan. De, storföretagen, levererar inte längre blåställsarbetare till fackföreningarna, och därmed inga röster. Alla jobb de kan flytta utomlands, kommer de att flytta utomlands och det är många. Därför är det fullständig hjärnblödning att de ska få behålla alla sina privilegier, skattelättnader, skatteförmåner och undantag.
Skatta skiten ur dem!
Gör det nu, innan det är försent. Innan både personerna och bolagen flyttar, vilket de kommer att göra i alla fall och se till att transferera över dem till nystartade företag och entreprenörer som skapar arbetstillfällen. Det är de nyskapandes tur att få njuta. Det är entreprenörernas tid. Sanningen så som jag ser den.
Sanningen som jag ser den!
Johan Staël von Holstein

5 Comments:

Blogger Peter Lindgren said...

Johan du har helt rätt.
/Peter Lindgren Göteborg

9:58 em

 
Blogger Peter Lindgren said...

Johan du har jävligt rätt!
/Peter Lindgren Göteborg
f.d Halmstadbo

10:00 em

 
Anonymous Anette Gustafsson said...

Johan, Jag håller i princip med i allt du skriver. De flesta partier använder för mycket backspeglar och ser på sina medborgare som antingen bönder (C) eller arbetare (V+S). Det borde startas ett parti som ser framåt och satsar på våra framtida försörjningsområden så som kunskapsföretag och entreprenörsföretag. Kanske är dags att starta ett sådant?

2:56 em

 
Blogger Daniel Ståhl said...

Arbetsgivaravgifter och egenavgifter är kapitalismens vapen för att avrätta en strävande småföretagare. blä.

11:55 fm

 
Anonymous Lars Bohman said...

Hej Johan
Tack för din friska fläkt.
Det är inte lätt att bedriva entreprenörsskap i en social imperialistisk Kuba kopia.
I Sveriga har staten i det närmaste monopol på att bedriva Socialistisk "kapitalism" precis som på Kuba.
Regimen som jag föredra att kalla de styrande, består inte av en diktator utan ett antal, som har sitt maktområde på respaktive verk.
Logiskt sätt är det i det närmaste omöjligt för närvarande att bygga upp och driva ett tillväxtföretag i Sverige.
Vi har själva drabbats av korruption och maktmissbruk från div. myndigheters sida när de bevakat sina egna intressen. Vi är ju "otrogna" i deras ögon och min personliga åsikt är att Kummunismen och Socialismen är en form av religion, "ni ska inga gudar hava jämte oss", passar in på dessa maktmissbrukare.
Vi samtliga måste ställa oss upp och leverera fakta på bordet. Hantverkare, företagare och samtliga som inte får respekt i sitt arbetsliv och privatliv.
Tack för ordet. Lasse B

10:44 fm

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home