onsdag, december 14, 2005

Sverige - en C nation

Varför är svenska ekonomijournalister så urdåliga? Varför får vi aldrig läsa sanningar? Beror det på att vi är ett så litet land att urvalet bland journalisterna är för dåligt? Eller beror det på att vi i praktiken bara har en journalisthögskola som med starka socialistiska förtecken avsiktligt lär journalisterna att leverera den skit vi får?

Hur kommer det sig att det i DI, DN, SvD och alla andra tidningar bara står att det går så bra för Sverige? Vad innebär då ”går bra”? Att vi har 2,4 procents BNP-tillväxt? Att börsen är upp 30 procent? Att exportföretagen säljer lite mer? Att svenskarna har lite fler kronor på kontot tack vare att fastighetsmarknaden är upp 3–4 procent i år, vilket gjort att alla ökat på sina lån?

Vad spelar det för roll när den svenska kronan har devalverats 20–25 procent under det senaste året? Förstår ingen vad det innebär? Kurt, 60 år gammal, som precis ska gå i pension och som drömt om ett hus i Torrevieja i hela sitt liv, han har sett en fjärdedel av sitt livs besparingar försvinna ut i tomma intet. En fjärdedel! Varför skriker inte folk ”nu får det vara nog”? Jo, därför att den mycket lilla grupp medborgare som har mer än 90 procent av sin förmögenhet i aktier inte behöver bry sig. Deras aktier har kompenserat för nedgången, men för mer än 90 procent av befolkningen som har sina pengar i Sverige, i hus, bil, båt och kanske sommarstuga, för dem är pengarna borta, och de får inte den information de behöver för att förstå.

Högre räntor skulle i ett stort land med en stor valuta ha inneburit att vår kurs skulle ha återhämtat sig, men i vårt fall gör det nog inte det. Dels kommer alla de andra länderna också att höja sina räntor, dels har vi historiskt sett aldrig lyckats hämta hem en valutakursförlust. Sedan 70-talet har vi förpassats ned i B-ligan, och vi står nära C-ligan nu. Ingen vågar sätta sina pengar i Sverige och de vinster som storföretagen nu får in på den svaga kronan kommer att investeras utomlands.

Vad regeringen gör är att de monterar ned hela den svenska ekonomin för att visa att de kan ordna jobb. I stället för att bli konkurrenskraftigt och bättre ger vi upp och flyttar ned en serie. För ni som tror att det är den svenska välfärden vi ska vara oroliga för, ni ska veta att den bygger helt på ekonomin i landet. De håller på att montera ned Sverige så att vi snart kan konkurrera med Lettland och Polen i arbetskraftskostnad, men frågan är om det kommer att räcka, för de måste ned ytterligare 75 procent för att konkurrera med Kina och Indien. Då ska de svenska arbetarna jobba för 1 dollar i timmen. Är det detta vi vill ha?

Vad ni måste förstå är att det alltid kostar pengar att starta bolag och att tjäna pengar, och om vi bara blir fattigare och har mindre pengar kommer vi aldrig att kunna komma tillbaka. Var det inte roligare förr när vi konkurrerade med de bästa, när vi var rika och åkte till Spanien, Italien och Frankrike? På en sommars hårt arbete kunde ungdomar finansiera en vinter i Alperna … Men nu … Passa på att ha roligt i Rumänien och Bulgarien i sommar, njut av Svarta havets stränder, nästa år har ni inte råd att åka på semester alls.
14 Comments:

Blogger A. von Achtersnurra said...

Är du förvånad? Sverige har väl inte varit en välfärdsstat på flera decennier. Och du har rätt, Journalisthögskolan befolkas uteslutande av ultrarabiata feminister med en övertro på att staten fixar allt. Att staten är lika med skattebetalarna har ingen insett än. Det är min ödmjukaste åsikt.

10:34 fm

 
Anonymous Micke K said...

Läste det du skrev här och vad du sa i P3 idag torsdag. Skönt att se en klarsynt och ett "fingret-på-problemet" inlägg som ligger helt i min egen linje.
Du får mig, en absolut icke-politiker, att knyta näven, ta den ur fickan och hytta.
Min vardag tyngs under det socialdemokratiska oket som liten envis företagare.

Respect / micke

12:06 em

 
Anonymous Anonym said...

Läste det du skrev här och vad du sa i P3 idag torsdag. Skönt att se en klarsynt och ett "fingret-på-problemet" inlägg som ligger helt i min egen linje.
Du får mig, en absolut icke-politiker, att knyta näven, ta den ur fickan och hytta.
Min vardag tyngs under det socialdemokratiska oket som liten envis företagare.

Respect / micke

12:07 em

 
Anonymous Henrik B said...

Lyssnade på P3 och jag tycker det låter väldigt vettigt det du säger. Bra snack.

1:32 em

 
Anonymous Nadine said...

Ett tips. Människorna måste lämna sitt hem(land) som fåglarna, lära sig flyga, överleva, skapa, får det bättre än andra-känsla.
Den styrka och mod att blir entreprenör hade jag aldrig i livet fått om jag stannade kvar "hos mamma".
Sverige som land blockera mig inte det minsta i mina mål. Jag bryr mig inte om det du skrev, inte ännu, det kommer säkert.

Nadine *en som är uppväxt i socialism och har börjat dricker champagne*

ps: Besök min blog och maila mig för att jag skulle bli så verdammt glad.

2:29 em

 
Anonymous olarag said...

Som arg, frisk 80 åring är det skönt att läsa någon som törs vara riktigt stor i käften.Det behövs verkligen.
Journalister som sällan törs ställa den sista hårda frågan till politiker som tillåts slinka iväg med ett pseudosvar eller lärare som påstår att de anser att mellanstadieelever kan avgöra vad de skall lära sig och hur, hör till det som leder till några av de problem du pekar på.
Fortsätt att reta maktens lakejer!

8:27 em

 
Anonymous Anonym said...

Kul blogg.. Johan är en typ av person som det behövs fler av i Sverige. men jag måste säga att jag stör mig på snacket om att staten ska bekosta företagskuvöserna. Helt fel, ska Sveriges nya grymma start-ups sitta i knät på Goran och gänget? nej tack

11:45 em

 
Blogger Arvid Rosengren said...

Som en halvbakad ingenjörsstudent temporärt (så säger de alla...) fast i det statliga ekorrhjulet så ser jag verkligen sanningen i denna artikel (och de andra du skrivit). Jag har fått upp ögonen för dina skriverier via Metro, och du har mycket sant att säga.

Dock grips jag av två känslor när jag läser artiklar som denna; dels en rädsla för hur ignorant en stor del av folket faktiskt är. Det är en aktiv ignorans, jag vägrar tro att journalisterna är så duktiga på att indoktrinera folket att de tror att Sverige är på väg uppåt. Folk väljer att inte bry sig. Samtidigt känner jag att jag mer och mer själv accepterar detta faktum. problemet är för svårt för att råda bot på. I vilken ändå börjar man? Nog är det för mycket att kräva av någon att de ska komma upp med en komplett handligsplan för att totalt reformera ett dammigt samhälle, men någonstans måste man börja.

Ännu är jag inte vid den punkt där jag accepterat mitt meningslösa drönarjobb och börjat lura mig själv att vi svenskar har det bra, men jag känner hur hjärnan börjar dåsa av...

12:15 fm

 
Blogger Apostlahorse said...

Hej.
Eftersom Johan vill ha mer feedback (se Metros kolumn 2/1-06) vill jag här ge mitt bidrag.
Ett ord som jag ofta reagerar på och som politiker och media slänger sig med som ett mantra från någon guru är ordet tillväxt. Vad är Johans definition på tillväxt? Kan tillväxten öka gränslöst? Sysselsätter tillväxt mer människor eller får man mer tillväxt genom effektivisering (...mer avsked), vem tjänar på tillväxt?

De stora ,och små, företag som skapat Sveriges välstånd har hamnat i ett läge där de måste säljas ut eller flytta tillverkningen utomlands pga aktiebolagsformens natur. Även om företagen går med vinst kan de gå omkull pga att den FÖRVÄNTADE vinsten inte motsvarar den faktiska vinsten. Detta finns det otaliga exempel på.
För att skapa sysselsättning och dra in pengar till Sverige så att landet frodas och mana flödar, är det då inte viktigare att se över bolagsformerna?
Med t ex. IKEA som förebild (stiftelse) där insynen i företagets alla handlingar begränsas, vilket ger företaget större svängutrymme och vinsten inte baseras på FÖRVÄNTAD vinst utan faktiska vinster, kan överlevnadslängden på sveriges företag bli längre och sysselsättningen räddas.
Aktiebolagsformen är enligt mig förlegad och direkt skadlig för den Nationella ekonomin. Vad anser du om detta?

Jag beundrar ditt engagemang och jag håller med om att folk måste vakna, men jag håller inte med i din syn på tillväxt (låt inte moderatalarmet gå på nu...jag är varken västerpartist, kommunist eller sosse). Folk är allt för låsta inom partigränserna och de flesta partierna är i dagens världsläge förlegade.

1:19 em

 
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:12 em

 
Anonymous John said...

Jag håller med dina åsikter, men som utländsk medborgare (ej svensk) ser jag mörkt på hur man vänder 80 års systematisk socialistisk indoktrinering. Det kommer ta tid (minst en generation), och kommer kräva minst den kraft och attityd du beskriver i din Metro-kolumn.

Mer eller mindre alla svenska medborgare är färgade av detta, oavsätt s k politisk tillhörighet.

Jag ser dock mycket potential i Sverige, inte minst med hjälp från nya medborgare med bakgrund från icke-socialist regimer. Jag har vänner som har upplevt kommunismen. Dessa ser starka paralleller med den s k social"demokratin" i Sverige fast de tycker iaf att kommunismen var rak i mot medborgarna.

Luddigheten måste bort. I vilka andra länder stödjer arbetsgivarorganisationer och kapitalet socialisterna?

Det hjälper inte att sänka arbetsgivaravgiften 1-2%. Man måste riva upp LAS och få dynamik på arbetsmarknaden.

Vart är den politiska oppositionen i Sverige? Vart är individens bestämmanderätt?

Big Göran tänker för oss.

9:56 em

 
Anonymous Anonym said...

Helt underbart Johan.
Äntligen någon som ställer sig upp mot denna Socialist - imperialistiska Kuba kopia. Träffade vid ett tillfälle några Kubaner på en restaurant, som berättade att det hade ett helvete att få uppehållstillstånd här i landet. Efter en tid förstod de att skälen med största sannolikhet var att det var i opposition mot Castro.
Efter ytterligare en tid förstod de att de hamnat i ett annat liknande socialistland, som dränkte sanningen i socialistiskt propaganda - smörja.
Jag har startat projekt och företag som mer eller mindre har trakasserats av de "troende" som inte har fått sin beskärda del av kakan. Om de "troende" inte fått ut något ekonomiskt eller äran att de va igentligen deras förtjänst att vi startade, anmälde de till Skatteverket att vi utövade nå´t skumt. Flertalet gånger har vi haft ett helvete med myndigheter som bara satt käppar i hjulet.
En invandrare i ett av projekten sa till mig följande, "i mitt hemland blev man fängslad av militär om man stack hakan utanför systemet, här kan myndigheterna dundra på skattetillägg tills du bevisat motsatsen". Han tillägger, "I eran statsapparats maktutövning behöver man ingen uniform, men resultatet blir detsamma". Man skall knäcka den enskilda initiativtagaren.
Statsmakten med LO i spetsen utövar en Socialistimperialistik byråkrati diktatur, som nu t.o.m håller på att expotera skiten till övriga EU.
En Ryss berättade att när muren föll i Sovjet intervjuade man en föredetta KGB höjdare i England. Journalisten ställde frågan om deras tidigare målsättning i Sovjet. Han svarade att, "vi snaglade på Sveriges socialistiska system som med sitt personnummer- och byråkrativerkssystem kan styra befolkningen utan militära medel".
Det är på tiden att vi alla ställer oss upp, fejsar fakta och sätter stopp för skatteslaveriet som statsmakterna utövar.
Det glädjer mig att Johan har ställt sig upp orädd i sina uttalanden.
Det här är det friskaste jag upplevt på lång tid.
Lasse

4:37 em

 
Anonymous Pär, CivIng said...

En liten kommentar bara:
Det är möjligt att du har rätt i din analys, men var har du fått dina siffror ifrån?
Först påstår du att fastighetspriserna har ökat med 4% och sedan att svenska kronan har försvagats med 20-25% det senaste året. Jag tyckte det var intressanta uppgifter och ville titta närmare på det.

Vad jag hittade var att (enligt SCB) har fastighetsprisindex i sverige (FASTPI) under 2005 ökat med ca 10% (mindre än jag trodde). Hur värderingen av svenska kronan förändrats är ju lite svårare att svara på, men jag valde att titta på TCW-index (http://swea.riksbank.se/sweavr/crossKurserResultat.do) då ser man att kronan försvagats med ca 6% under 2005. Ganska långt från 25% alltså.

Vad jag försöker säga är alltså: innan du börjar påstå en massa saker är det bra att leta upp fakta först. Att anklaga ekonomijounalister för att vara dåliga, ekar lite tomt när du själv presenterar uppgifter som inte har någon som helst koppling till verkligheten.

7:59 em

 
Anonymous Anonym said...

Sverige är en de få kvarvarande kommunistdiktaturerna!!

Allt blir sämre och sämre medans våra politiker skor sig.

9:24 fm

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home