söndag, maj 03, 2009

Redan långt innan IT bubblan brast skällde jag på finansmarknaden och sa att den var oseriös och skadlig. Jag varnade för IT bubblan långt innan den sprack och när den spruckit var jag den första att säga att det inte var en IT bubbla utan en finansiell bubbla. Sedan dess har jag drivit Don Quijotes kamp mot finanseliten och först av alla varnade jag för en global ekonomisk kollaps. Dessutom har jag varit den överlägset mest negativa och låt oss alla för guds skull hoppas att mina förutsägelser från och med nu är fel, för min framtids bild är allt annat än ljuv. Den är kolsvart! Framför allt för vår del av världen. Lika länge som jag har bespottat finansvärlden har jag sjungit entreprenörens och det långsiktiga ägandets lovsång.

Industriellt ägande och personligt ansvarstagande är det ända som är och alltid har varit det enda riktiga och det är det ända som kan rädda oss i framtiden. Precis all statistik och all logik talar för det, men ändå finns det inga som driver frågorna.
Varför frågar ni, Jo, för till vänster finns arbetarna, de som inte tagit risk, som inte kämpat i skolan och som inte tagit personligt ansvar, de som avundsjukt anser sig vara värda lika mycket som entreprenören. Till höger finns liberalerna, tjänstemännen, som inte heller tagit något större ansvar eller någon risk, men som drivs av sin girighet att liksom arbetaren få mer än de förtjänar. Båda saknar respekt för ägande, kunnande och risktagande.

Girigheten och avundsjukan är de båda sidorna på samma mynt och mellan dessa kläms entreprenörerna sönder och samman medan de försöker bära hela samhället på sina axlar. Men varför ryter de inte till, varför skriker de inte? För att de jobbar! Det finns ingen entreprenör som har tid eller ork över att försöka driva politik eller göra sin röst hörd och dessutom utgör de bara 10% av medborgarna så de får i alla fall ingen genomslagskraft. Tjänstemannakåren äger de liberala grupperna som är köpta och finansierade av finanseliten som skriker; ”inga regleringar!”, allt för att de skall kunna maximera sina vinster och på andra sidan sitter socialister och fackföreningar. Det är ingen vacker värld!

Det finns bara 2 personer i samhället som kan skapa riktigt värde. Entreprenören och politiken som genom sitt agerande kan skapa möjligheter för entreprenörer, undanröja handelshinder och se till att regler och förordningar följs. Men dessa politiker har vingklippts genom åren och klurats att tro att de skall lägga sig i så lite som möjligt. Det är fel! De skall vara visionärer och ledarfigurer som skall ta ansvar. De skall gå i bräschen och visa vägen. Vi vill ha och behöver ledare, reformister, människor som ensamma, med sin personlighet, vision och karisma kan förändra en hel värld; Gandhi, Mandela, Churchill, Thatcher, Reagan. Men vi behöver verkligen inga maktlystna galningar som Stalin, Pol Pot, Castro, Palme och Chavez.

Vi lever i en ständigt föränderlig värld och kan inte förlita oss på en persons storhet någon längre tid. Ny vision, nya idéer och nya vägar måste ständigt prövas.
Entreprenören är den enda som skapar eget direkt värde. Alla anställda, arbetare och tjänstemän, kan bara skapa värde, hur duktiga de än är, tackvare den entreprenör som startat bolaget. Även om bolagen är hundratals år gamla. Och alla som jobbar inom den ofantliga sektorn, tillåts bara skapa värde tackvare de skatteintäkter som tagits in genom åren på den först nämnda gruppen, nämligen entreprenörerna. Med andra ord har vi inga entreprenörer har vi ingenting, inga skolor, ingen sjukvård, inga jobb.
Människor levde i grottor i 20.000 år utan att någonting hände. En dag ställde sig den första entreprenören upp och sa; ”Nej, nu tar jag personligt ansvar för min egen försörjning. Jag lämnar det här improduktiva kollektivet och blir bonde.” Men hans överskotts produktion lades grunden för allt du ser om kring dig.
Så hur fel är systemet?

Helt fel, det är fel från början till slut! Den mest påkostade skolan med det bästa varumärket är Handels högskolan i Stockholm som attraherar de smartaste eleverna i Sverige och där utbildar man Finansfolk. Hur förvånade skall vi vara när de maximerar sin egen personliga vinst genom väldigt avancerade räknesnurror???
Man skall inte glömma att människan inte är god. Alla människor kommer att försöka maximera sin egen vinning och optimera sin tillvaro. Jan Stenbeck min stora mentor brukade säga att; ” Som varje sann kapitalist och entreprenör vill jag riva ner alla monopol och som varje sann kapitalist och entreprenör vill jag bygga mina egna”. Entreprenörer är varken bättre eller sämre än andra människor, det finns goda och onda och de flesta är lite av varje, precis som det är med bankers, busschaufförer och lärare. Entreprenören är inte nödvändigtvis god, men entreprenörskapet är det alltid och om det inte är det, skall politiker förbjuda det, som med träfficing, lejda mördare, knarklangare osv. Men eftersom entreprenörskapet alltid är gått och det ända som bygger och skapar riktigt värde, borde ju entreprenören vara den enda som kunde blir riktigt rik i samhället. De smartaste skulle naturligtvis motiveras att gå på de mest påkostade skolorna som borde utbilda entreprenörer. Men se, det är precis tvärt om. Entreprenörer är i särklass högst beskattade, i särklass, och det finns över huvudtaget ingen entreprenörsskola i Sverige!!!!

Hur kan det vara så illa, hur kan både liberaler och socialister vara så pantade att de gör sig själva så illa? Därför att entreprenören skrämmer dem! De förstår dem inte, och de avundas deras totala frihet som risktagande och ansvarstagandet ger dem. De avundas deras obevekliga mod, deras hängivenhet och deras uthållighet skrämmer dem.
Människor har i alla tider avrättat människor som i tanke och handling varit för fria. Men, det ironiska är, att inte ens entreprenörerna skulle vilja ha det samhälle jag förordar. Varför är det så?
Därför att entreprenörerna vill bygga sina egna monopol. De är inte är intresserade av för mycket konkurrens som tvingar ner marginaler och tvingar dem att ständigt utveckla och förändra med kraftig nationell tillväxt som resultat.
Jag nämnde tidigare att all statistik och logik talar för att politiker borde driva på ett entreprenörs- och ägarsamhälle bland annat därför att det, ur ett samhällsperspektiv, ÄR ett självändamål att ha mer entreprenörer. De driver skatteintäkter och framförallt minimerar det statliga utgifter mer än något annat. Det viktigaste i ett samhälle måste vara att se till att medborgarna har jobb och det är långsiktigt bara entreprenörer som kan skapa. I lågkonjunkturer och recensioner är det övertydligt att ägarledda företag både går under i mycket mindre utsträckning än kapitalstyrda och de avskedar mycket mindre folk. Entreprenörer tar ansvar för sina anställda.

I USA står små tillväxtföretag för 18% av tillväxten, men de får ändå bara 2% av riskkapitalet i marknaden. Varför? Därför att riskkapital i händer på finansfolk är för kortsiktigt för att stödja tillväxtföretag i tidiga skeden. I en perfekt marknad borde tjänstemän inte få äga aktier i bolag, vare sig privat eller genom fonder. Åtminstone borde varken fonder eller privata små ägare ha något inflytande. Faktum är att Sveriges A och B aktier inte är så dumt. Alla vet att löntagarfonder var en idiotisk idé som var en katastrof, varför skulle pensionsfonder vara annorlunda? Tjänstemanna styrda fonder som tillsätter tjänstemän i styrelserna i bolag där de inte tagit risk… En katastrof. Redan för ett halvår sedan skrev jag en artikel om att styrelsen uppgift borde vara att verka för entreprenörens bästa och inte aktieägarnas. Mr ”Aktieägarvärde” själv XXX gick för någon vecka sedan ut och sa att det är det dummaste han någonsin kommit på. Så hur kan jag bevisa det jag säger att finans ägda och styrda bolag inte skapar värde? Ja, ett, så kom det ut en forsarrapport från Chicago universitet i förra månaden som påvisade att inte ens Private Equity bolagen hade skapat något värde över index på de senaste 20 åren, men två. Jag kan göra det enklare än så. Kolla vilken lista med statistik som helst i SCB eller the Economist så ser ni att alla länder med välutvecklade finansiella marknader har mycket lägre tillväxt än länder med outvecklade finansiella marknader och en tyngdpunkt på entreprenörskap. Jämför de senaste 20 åren Indien, Kina, Vietnamn, Indonesien osv med alla västerländska länder eller jämför mellan västländer under samma period så syns det tydligt. Ju högre andel entreprenörskap desto högre tillväxt och desto mer utvecklade finansiella marknader desto lägre tillväxt. Sverige till exempel har välutvecklat bank och finanssystem och har under perioden fallit rakt igenom golvet. Någon observant skulle då hävda att USA faktiskt legat väldigt bra till (i jämförelse med övriga värst länder) trots att de har den mest välutvecklade finansmarknaden, men de har också 25% av sin befolkning som är entreprenörer. 70% över det Europeiska genomsnittet och 150% över det Svenska. Ja men, ropar någon banker då , det är ju för att de kommer ifrån låg nivå, vi hade också mycket högre tillväxt under 50 och 60-talet. Visst, det är riktigt, men det finns ingenting som bevisar att vi inte hade fortsatt med samma enorma tillväxt om vi fortsatt att ha högt entreprenörs fokus! Problemet är när tjänstemän, tackvare år av hög tillväxt, börjar ackumulera kapital som de investerar i bolag där de utövar sitt inflytande. Långsiktig investering utan inflytande vore naturligtvis bra, men i takt med att de finansiella systemen har byggts ut flr att ta hand om medelklassens pengar så försämras tillväxten genom att deras inflytande förstör bolagen.

Märk väl att jag inte vill hålla befolkningen fattig, men de skall konsumera eller spara sina pengar till sin pension i bank. De skall inte spekulera för spekulation skapar bubblor och recension och det skapar onödiga tragedier och lidande för oskyldiga. Kom ihåg att alla religioner i 100 tals år förbjöd möjligheten att tjäna pengar på pengar.---------------------------------------------------------------------------------------
REKLAM:

Boka massage online på Bokadirekt
eller Massage Stockholm Bokningssystem
Tidsbokning för massörer, naprapater, fotvårdare etc.

Besök: http://foretag.bokadirekt.se för mer info


Taggar: Tidbokning, boka online, tidsbokning, Bokadirekt

Etiketter: , , , , ,