tisdag, juni 03, 2008

Måste alla vara likadana i det här landet?

Jag är trött. Jag har suttit tom i skallen och stirrat in i min datorskärm i en timma och kan inte komma på vad jag skall skriva om. Det brukar aldrig vara så. Jag brukar alltid var full av energi, ha synpunkter och idéer, men inte idag. Jag surfade runt ett tag för att hitta inspiration men det går inte. Jag är trött, helt slut. .

Jag har jobbat otroligt hårt i 2-3 månader för något jag tror på, brinner och kämpar för, något som faktiskt kan förbättra Sverige och ge svenskar en chans till ett bättre liv. Jag har lagt 70-80 arbetstimmar i veckan de sista månaderna. Jag har försummat min familj, mina barn, min kropp och jag sliter ut mig i förtid. Jag brukar citera en amerikansk poet; ”There is not to reason why, there is but to do and die.” Men Idag känns det inget bra. Jag måste hitta Zlatanismen i mig. Jag har två dagar kvar. Två djävlar dagar kvar att resa de pengar som saknas i mitt bolags emission. Sex månaders arbete, dygnet runt och med två dagar kvar saknas det fortfarande 15 %.

Här om dagen blev jag utskälld och sågad av en mäktig man. Han sa att jag aldrig lyssnade, att jag kallade alla för idioter och var som en kringvandrande osäkrad handgranat. Om han bara visste hur mycket jag lyssnar! Jag lyssnar på alla och hela tiden. De är så jag bygger min verklighetsbild, det är så jag kommer på nya idéer. Jag kallar sällan, mycket sällan någon för en idiot, men det finns faktiskt sådana, och till skillnad från en massa fega lismare säger jag det då högt. Han menade att sättet att förändra är att spela med, att anpassa sig, nicka och ställa frågor. Men vad fan hände med att alla vägar bär till Rom? Måste alla vara lika dana, stöpta i samma formar och gå i raka consensusled i det här landet? I så fall vill jag inte vara med. Jag orkar inte det. Alla kräver alltid av mig att jag skall visa ödmjukhet och respekt. Jag tycker att jag är ödmjuk och att jag alltid visar den respekt jag väldigt ofta känner för många människor i alla ställningar i Sverige. Men när skall någon visa ödmjukhet eller respekt till mig? Är jag den enda som inte förtjänar någon?

Kan det inte vara så att jag FAKTISKT HAR kommit på något helt nytt och fantastiskt? Folk kommer faktiskt på nya saker och uppfinningar och dessa skall man visa ödmjukhet, dem skall man ha respekt för! Kan inte jag ha kommit på något nytt? Förtjänar inte jag då lite respekt och ödmjukhet?

I alla andra länder, där inkubatorer faktiskt fungerar, är staten en stor medspelare till de privata inkubatorerna, men inte i Sverige. Här finansierar de bara det statliga, som konkurrerar med mitt privata, och detta upprätthålls av en borgerlig regering… På onsdag stänger jag min emission. Då SKALL den vara fylld, sedan skall jag villa, ladda batterierna och sen skall jag djävlar visa dem. Sen skall jag mobilisera lite Zlatanism, men nu, nu är jag trött.

30 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker inte som du, men jag tror på balans, så sådana som du måste finnas.
Jag har eget, ärvde den tillsammans med förmåga att hjälpa andra utan att för detta söka tacksamhet…. Varför måste du ha någonting för lilla minsta du gör eller skriver?

11:00 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag håller helt och fullt med dig, från början till slut. All förändring gör ont, med tanke på din personlighet är det väl knappast konstigt att du väcker uppmärksamhet bland alla traditionella svenskar. Sverige behöver fler av samma virke som du, inte färre.

Tack ett bra uppträdande tillsammans med Telenor och Google i Linköping för två veckor sedan!

/Ivan

9:04 fm

 
Anonymous Anonym said...

Hej på dig! Jag känner igen tröttheten, det verkar vara en sådan period just nu, förstår att du är trött pga av allt jobbande men kanske spelar vädret och att sommaren snart är här en stor roll att man lite tappar suget och känner sig trött. Du förtjänar all respekt enligt mig, jag tycker du gör ett bra jobb för Sverige och alla småföretagare!

10:51 fm

 
Anonymous Anonym said...

ok . vi måste mötas...
johan.s@glocalnet.net
sköt om dig!!!
o jag behöver din hjälp
"johan i halmstad "

10:40 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag tror att oavsett om det är en mäktig man eller ett barn som säger att du: "aldrig lyssnade, att jag kallade alla för idioter och var som en kringvandrande osäkrad handgranat", så bör du nog fundera lite på det. Det är stora ord och om det är lite sanning i det så bör du ju ha det med dig. Kanske ska du inte ändra på dig, men det måste vara bra att du bär det med dig att så kan du uppfattas...

12:35 fm

 
Blogger Maria Agrell, Barcelona said...

Sticker man ut hakan och tar för sig blir man ett lätt byte för den tysta nickande skaran. Någon som vågar blir andras samtalsämne. Ibland lyfter det och då får man andra med sig, men i andra fall så tycker alltför många om att säga: vad var det vi sa.

Vet inte hur en sådan mentalitet skulle kunna förändras. Man får helt enkelt bara umgås med de modiga.

6:32 em

 
Blogger Kinna Jonsson said...

Jag hoppas du lyckades få ihop dina pengar!...och att du får den respekt du förtjänar.

1:55 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej där Johan...jag har läst en handfull av dina kolumner och håller inte med dig, tycker att du generaliserar kraftigt och driver saker till sin spets. Jag delar inte heller dina borgeliga värderingar. Däremot tycker jag att det är tråkigt att läsa att du känner dig trött. Du skriver att du önskar att bli bemött med mer ödmjukhet. Mitt intryck av dig är därför blandat och jag hoppas att du finner lugn att ladda batterierna. Min önskan är att du visar lite mer hänsyn gentemot oliktänkande. Att du i en av dina bloggar skriver "Världen ÄR, även om inte vänstern vill tro det, full av humor, människor med drömmar, ambitioner och egen kraft" är svårt att emottaga som humoristiskt. Det provocerar fram hårda reaktioner och så är munhuggeriet igång i ytterligare några veckor. Det skulle vara skönt att få lite semester från allt bråk. Alla sitter ju ändå i samma båt, som det så fint heter. Hoppas att du får ny energi inför sommaren och att du tar hand om dig. 70-80 timmars arbetsvecka är alldeles för mycket, lugna dig. Njut av sommaren. /Y

5:48 em

 
Blogger Susanne Linde said...

Hej
Läste Attentions tidning här om dagen och bara jublade när det var med ett reportage om dig!
Läste det högt för mina barn som liksom du "inte passar in" - men som så förbannat väl VERKLIGEN passar in i detta samhälle som behöver idéer, nyskapande, lite jävlar anamma - och inte bara ett gäng mesar som gör allt för att vara så "normala" som möjligt och just "passa in"!!
Vadå passa in? Vadå normal!?
Jag älskar alla människor som INTE strävar efter någon sorts normalitet!
Mina barn är idag 18 och snart 21 och dom kommer att ge världen massor - bara dom får möjlighet - och det ska jag banne mig se till att dom får!!
Dottern gick ut 2:an i gymnasiet nyss och igår kom betyget! Nästan bara VG och MVG på ett vanligt gymnasieprogram fast hon haft världens mest taskiga grundskola! Hon är en kämpe!
Då ska folk inte komma och snacka om att vara "normal".
Barnen log och mådde gott när jag läste ur tidningen om dig för dom!
Kör hårt!
Kram
Susanne - en mamma som ALDRIG ger upp!

3:43 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan!

Lycka till med insamlandet till emissionen och tack för att vi fick låna Tony K. till vår C-uppsats. / Vän från Växjö Uni.

7:42 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan!

Du slänger dig med vackra uttryck som kanske låter bra men inte fungerar i praktiken. Det är fint att du vill hjälpa andra att bli entrepenörer men alla är tyvärr inte gjorda för detta, det gör inte dem till sämre människor för det. Alla arbetar givetvis inte utifrån sina förutsättningar men då är det dessa man ska se ner på inte den vanliga arbetaren som arbetar och gör vad den ska och ofta mer där till.
Om du själv varit arbetare som du skrev borde du veta detta också. Dessutom vill inte alla vara entrepenörer och det måste respekteras(så länge man arbetar)!
Och när du sen importerat arbetskraft som du skrev, från en massa olika länder i flera generationer vem ska då arbeta i deras länder? Inser du att du plockar arbetskraft från länder där de i själva verket skulle behövas för att bygga upp deras samhälle om de bara fick hjälp med det istället, det är en bit vi sällan tänker på. Vi tror att vi hjälper men egentligen stjälper vi... som att USA skickar överbliven mat (mjöl osv) till fattiga länder och tycker att de är såååå generösa, men i själva verket skulle de behöva få igång sitt eget jordbruk för att driva runt sitt land, men vem vill köpa böndernas mjöl när de kan få gratis från USA?

Sen tänkte jag passa på att fråga dig något som jag länge undrat.
Du skrev i metro (det är ett tag sedan nu) om miljöförstöring och att du själv var en miljöbov då du reser mycket i ditt jobb men att detta var beklagligt och att vi andra skulle ställa in sommarens semesterresa till Thailand för att spara på miljön. Sen var det inte länge sedan du var på tapeten ( mins ej sammanhang) och då var du inte tillgänglig för kommentar eftersom du var på semester i Thailand med familjen... är det bara jag eller är det så att dina miljöregler bara gäller andra?
Eller det kanske är så att bara entrepenörer (som är så duktiga) har rätt att åka på semester? Vi vanliga arbetare har ju semester året om så vi ska stanna hemma och jobba som omväxling?

/Amelie

11:23 em

 
Blogger annalang said...

Du förtjänar all respekt och uppskattning, hela du är en inspiration!
Hoppas du hittar Zlatanismen (!) snart igen. Jag tappar inte heller min Zlatanism ofta men ibland så...

Jag vill säga att även om jag är i en helt annan bransch (kultur) så läser jag alltid dina krönikor och tycker att du alltid kommer med så intressanta, nya, fräscha och inspirerande idéer och iakttagelser. Du tillför absolut världen bra saker. Och vi behöver vara många som vågar stå upp, säga och tycka. Och förändra.
Heja heja och fortsätt!

/www.annalang-dreamblogg.blogspot.com
/www.bythepine.blogg.se

11:44 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan!
Grattis såg att du dragit in kapital från 6:e AP-fonden! Visst behövs det privata inkubatorer. Jag jobbar för tillfället på en statlig och kan inte förstå att de ser dig som ett hot, vadå hot? Bjud in honom för helvete, sa jag, det finns tillräckligt med updrag åtminstone kring mig!!Jobbar för tillfället häcken av mig, utan uppskattning då jag inte är kunnig i administratörernas IB. Jag tror systemet är oroliga att få konkurrens och att ifågasatta. Det är bra med konkurrens! Säg till om du behöver hjälp från ngn som sätt de flesta leden inom entreprenör Sverige!

5:49 fm

 
Blogger Mullvad said...

Hej Johan!
Grattis till kapitalet från 6:e Ap-fonden! Visst behövs det privata initiativ till inkubatorer. Jag jobbar själv för tillfället på en statlig, har upp över öronen att göra. Av den enkla anledningen att jag är duktig och eftertraktad som konsult. Slängde upp en ballong i min organinsation och ville bjuda in dig, jösses vilken reaktion jag fick, så stå på dig! Är jävligt trött på dessa maktmänniskor/byråkrater som sitter och bevakar sina revir och kallar sig entreprenörens bäste vän i form av förvaltare till Innovations Sverige. Men den fria marknaden och entreprenörskap tänk har de inte! Säg till om du behöver hjälp att starta upp nu!!!

6:06 fm

 
Blogger Mullvad said...

Hej Johan!
Grattis till 6:AP-fonden investering i din inkubatorfond.
Själv jobbar jag tillfälligt på en sk statlig inkubator, jag har hur mycket som helst att göra p.g.a. att jag är en av de mest framgångsrika konsulterna inom området. Jag föreslog att vi skulle bjuda in dig, du är en tillgång och det finns definitivt tillräckligt med bra bolag! ( Iallafall kring mig!) Men jösses vilket motstånd jag möte från ledningen. Tala om att vi har ett ytterst byråkratiskt och tjänstemanna styrt Innovations Sverige. Det finns för många mäktiga män som aldrig någonsin varit i närheten av ett tillväxtföretag! Stå på dig och behöver du hjälp att driva så säg till!

6:16 fm

 
Blogger Mullvad said...

Hej Johan!
Grattis till 6:AP-fonden investering.
Själv jobbar jag tillfälligt på en sk statlig inkubator, jag har hur mycket som helst att göra p.g.a. att jag är en av de mest framgångsrika konsulterna inom området. Jag föreslog att vi skulle bjuda in dig, du är en tillgång och det finns definitivt tillräckligt med bra bolag! Men jösses vilket motstånd jag möte från ledningen. Tala om att vi har ett ytterst byråkratiskt och tjänstemanna styrt innovations Sverige. Det finns för många mäktiga män som aldrig någonsin varit i närheten av ett tillväxtföretag! Stå på dig och behöver du hjälp att driva så säg till!

6:26 fm

 
Anonymous Anonym said...

Jag är litet sammadan fniss...alla har rätt. De som råder dig att spela med i all välmening för att göra dig själv en tjänst då syftet är att uppnå reella resultat. Du som vill vara dig själv och agera rakt utan att behöva knyta någon näve i fickan.

Ögat på målet och strunta i glasyren. Nä, ingen kommer någonsin att erkänna dig tack och lov! Gör det som fungerar och undvik att lägga personliga värderingar i det. Cecilia.

5:54 em

 
Blogger Lium Sweden AB said...

Hej Johan,

Du är så jävla skön! Jag läser din blogg varje dag. Tack för din tid.

Du är en av Sveriges bästa opinionsbildare enligt mig och jag undrar vad du anser om CSR - Corporate Social Responsibility. Hur arbetar du själv med frågan? Jag bloggar om detta ämne och driver debatt i media. Jag jobbar dag som natt med att få företag att donera 10 % av sin vinst till välgörenhet samt arbeta med CSR.
Besök gärna min blogg och ge din syn: metrobloggen.se/csr Tusen tack på förhand.

Trevlig sommar!

Richard Lium

12:20 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag är lite nyfiken på dina åsikter om FRA-lagen? Carl B Hamilton i din släkt är ju uppenbarligen emot personlig integritet, meddelarskydd och brevhemlighet

Hur känner du som IT-profil?

2:10 em

 
Anonymous Anonym said...

hi mate, this is the canadin pharmacy you asked me about: the link

11:51 em

 
Anonymous Anonym said...

Hoppas det gick bra så här i efterhand! Du är kungen!

4:41 em

 
Blogger Niki Loong said...

Tydligen måste man passa in och vara lagom strömlinjeformad för att bli accepterad...

Jag ber dig att kontakta mig! Det gäller en sak jag har gett mig f-n på att klara. Är ju en envis oxe (samma födelsedag som du och även jag en hare), så jag ger inte upp i första taget.

www.niki-loong.se
www.mariakultur.se

Vänligen Niki Loong

2:57 em

 
Anonymous Anonym said...

JA! annars känner vi oss otrygga i vår komformitet .
jag brukar ex ha färgglada skor vilket har lett till att folk vill slåss med mig "ööh du med skorna" och att polisen tagit mig till drogtest spiknykter kul kul. känner faktiskt ingen framtid i denna "kuklösa" nation .jag arrangerade ett SM i en mindre idrottsgren för första gången på 3 år och allt flöt på riktigt lätt,då min kompanjon "gick inn i väggen" av prestations ångest och fem andra involverade hoppa av i sista sekunden med nått som måste vara brist på tro och feghet.
självklart tuta jag å körde ...det blev inte top notch men defenitivt bättre än inget sm!
men Johan :Shut up and fold in line!

4:18 fm

 
Anonymous Anonym said...

http://www.isle-of-man.se/

Vi har en fin fin - fungerande inkubator och softlanding zone på Isle of Man välkomna!

1:04 em

 
Anonymous Anonym said...

Var tog du vägen? Har du vilat färdigt snart?

12:41 fm

 
Anonymous Anonym said...

Johan, du är så viktig. En av extremt få i Sverige som vågar stå upp för det sunda i entreprenörskap och ett fritt samhälle. Om några år, när jag lyckats med mitt företag och kan lämna över det i någon annans händer, tänker jag också börja ta plats i media, debatter osv. för det behövs fler som dig! Stå på dig!

/Erik

12:58 fm

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan!

Ville bara kika in och lämna en kommentar och säga att jag uppskattar Din blog nästan lika mycket som Dina kolumner i Metro... ;)

Jag bloggar själv (dock anonymt) och eftersom vi har en hel del gemensamma åsikter, så får Du gärna titta in och läsa lite om Du har tid och lust! Det verkar som att Du och jag upprörs över samma saker ganska ofta... *skr*

Jag skulle uppskatta mycket Din syn på t.ex. FRA-lagen och om Du hinner kommentera mina inlägg så skulle jag bli mycket glad:

http://mssunshinesworld.wordpress.com/2008/06/27/fra-lagen-eller-lex-orwell-som-den-ocksa-har-kallats-2/

http://mssunshinesworld.wordpress.com/2008/06/30/mer-om-fra/


Med vänlig hälsning,
Little Ms Sunshine

11:16 fm

 
Anonymous Anonym said...

hej johan. jag heter Emil askenberger och är student på tibble gymnasium i täby, norr om stockholm. som projektarbete ska jag och en kompis filma en dokumentär om svensk graffiti politik i olika städer. vi håller nu på att leta folk som skulle kunna ställa upp på att bli intervjuade. Ingela Bendrot, en vän till min mor sa att du gillar att dela med dig av dina åsikter. och eftersom du nu är med i kulturrådet så undrar jag ifall du har åsikter om svensk graffiti politik. jag kunde tyvär inte hitta din mail någonstans så därför skriver jag detta som en kommentar på din blogg. inlägget behöver inte publiceras men jag skulle vara djupt tacksam ifall du ville höra av dig till mig. min mail adress är emil_asken@hotmail.com
tack på förhand. hälsningar emil

2:02 em

 
Blogger Fredrik Nyberg said...

Johan, nu får du börja blogga igen! Inget gör mig så inspirerad till arbete som när jag läser dina åsikter, nästan oavsett vad de handlar om. Jag sprudlar iväg, du får kreativiteten att flöda och lösingarna kommer till mig i närmast euforiskt tillstånd.

Jag och det företag jag driver mår bra av att du bloggar, fortsätt gärna :)

Lev väl,
Fredrik Nyberg
Göteborg

6:41 em

 
Blogger Nikola said...

det där e nog enklare än du tror. Det kan vara så att du helt enkelt hugger för snabbt i replikerna, inte visar tydligt med ansiktet att du lyssnar, har man ett lätt distraherat drag kan man vara på väg i tankarna redan innan personen man talar med talat färdigt, vilket är frustrerande för många. Inte bara svenskar (jag har bott utomlands i ett decennium ungefär, jag ser inte så stora skillnader i realiteten som du målar upp). Argumentet att omvärlden är bättre är ett vanligt sätt att provocera svenskar. Men det tror jag inte längre på. I min värld (klassiska musiken) så bråkas det något fruktansvärt och det är väldigt stort engagemang i nya idéer på det sättet du talar om. Däremot saknas det folk med bra idéer. Folk saknar bildning.

3:41 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home