torsdag, november 27, 2008

När skall vi äntligen låta folk ta ansvar?

Vi står inför en finanskris som kommer att lämna oss i depression. Krisen är delvis orsakad av aktörer på den fria marknaden, bankirer som varit för fria och som borde ha blivit mer reglerade, men det är inte samma sak som att marknaden inte fungerar.

Nu när det har gått illa då gör vi allt för att förvärra krisen genom att inte förstå det! Låt oss först titta på vems felet är. Är det de som lånat ut pengarna eller de som lånat? De som tagit på sig lån, som de borde ha förstått att de inte hade råd med, de som tagit lån för att köpa platt-TV och resor de inte förtjänar eftersom de inte har råd.

Avundsjuka och girighet är nämligen två sidor på samma mynt, som bottnar i en brist på respekt för kunnande och rättvisa. Båda vill ha mer än vad de förtjänar, båda har skapat krisen, den girige banken på ena sidan och den avundsjuke arbetaren på den andra. De två har satt landet i kris, och nu skall staten in och rädda dem och vilka får betala? Jo självklar vi som inte tagit lån, som sparat och konsumerat i förhållande till vad vår kunskap har gett oss i lön.

Nu sänker man räntorna, vilket sänker vår valuta, vilket importerar inflation. Alla svenskar har blivit 30 procent fattigare även om vi inte förlorat en krona på börsen. Att låta valutorna falla var exakt det som skapade depressionen på 30-talet! Fallande valutor gjorde krisen global.

I stället borde man hålla räntorna höga, få bort bubbelvärderingar på fastigheter och tvinga folk att amortera. Därmed skulle man upprätthålla en hög valutakurs och i stället skulle ekonomin stimuleras med borttagen moms. Det skulle vara en rättvis och jämn stimulans. Vi som sparat skulle kunna handla igång ekonomin med billiga produkter och alla andra hade fått ta sitt ansvar.

De giriga bankirernas optioner borde naturligtvis konfiskeras i samband med att staten tar över bankerna en efter en och många kommer ändå att förlora sina jobb.
Sedan skall man naturligtvis låta bilindustrin gå i konkurs.

Jag har inte hört något så dumt som att staten skall sätta in pengar i fabriker som producerar bilar som ingen vill ha sedan vi satte in pengar i varvsindustrin på 1970-talet som då producerade tankers som ingen ville ha. Det ruinerade landet och tog oss från att vara det tredje till 27:e rikaste landet, och var början på den långa urholkning av vår valuta som gjort oss fattiga.

7 Comments:

Blogger The Arctic Bong said...

Du har rätt förutom på en punkt, svenska kronan har inte försvagats för att den har urholkats, svenska kronan har försvagats pga att carrytraden är död och begraven. Alla lågräntelånade dollars som investerats utomlands har åkt hem. Yenen och SwissFrancen likaså.

1:31 em

 
Anonymous Anonym said...

Alltid huvudet på spiken Johan. Fastän du har få kommenterar så är vi många bakom dig i din jakt på förbättring.

8:40 em

 
Anonymous Anonym said...

Kan du inte starta ett nytt parti?

7:58 em

 
Anonymous Anonym said...

Ja, vilka hemska trygghetsnarkomaner som "kräver" att Staten ska rädda den stackars bilindustrin. De är för kassa helt enkelt, och vi hade alla tjänat på att fordonsindustrin försvann som den förtjänar. Sen så finns det plötsligt massor av personer som förhoppningsvis kan göra nytta på andra sätt, och en massa tomma fabrikshallar i Gbg som kan användas för vertikala vindkraftverk eller nåt annat spännande.
Die and let die!

5:28 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag håller med dig! Bra skrivit! ps. När kommer RSS på din blogg?

2:05 em

 
Anonymous Anonym said...

Johan, du ska starta ett nytt parti! Gå in i politiken och rör om. Bli ett värdekonservativt parti som tror på människors egna förmågor. Jag skulle rösta på dig!

2:06 em

 
Anonymous Anonym said...

Men är det inte så att räntesäkningen ger kraft åt det som sedan kan mynna ut i t ex amorteringar? Jag menar, vanliga människor väljer ju gärna bort amorteringen när ekonomin tryter. Det skulle nog även du göra.

Jag menar inte att det du säger är fel, men du målar med svart eller vitt. Jag tycker inte heller att vi ska ha inflation, vem vill det? Men det måste väl genomgå en process och eftersom vi fallit snabbare och djupare den här gången kommer det också att bli brantare och längre att klättra upp. Det STORA problemet är ju att medierna har skrämt upp folk så att de sitter hemma och knappt går till frisören längre. Även om de har råd. Jag vet till och med de som skulle behöva en ny bil och har råd med det. Ändå gör de inget. För att de är chockskadade av mediernas skrämseltaktik för att kränga lösnummer. Allt hännger ihop.

3:47 em

 

Skicka en kommentar

<< Home