torsdag, september 04, 2008

Hela världen jobbar i juli utom Svenskarna

Sommaren är slut. Nu kommer hösten. Det är jobbigt för alla, men särskilt för företagsledare och entreprenörer som verkar i internationella miljöer.

Varför, jo för att hela världen jobbar i juli och i augusti börjar alla svenskar jobba igen. Det gör att vi svenska affärsmän aldrig kan vara riktigt lediga och ta semester.

Det är kanske anledningen till att vi har så hög grad av utbrändhet i Sverige. Självklart borde vi lägga om våra semestrar till augusti.

Själv har jag jobbat rakt igenom sommaren. Bland annat var jag och föreläste i Singapore på en entreprenörs mässa som hölls av en statlig organisation för främjande av nyföretagande.

Det var fantastiskt!

Deras Premiär minister höll ett fantastiskt inledningstal som visade på en enorm insikt och vision om hur och varför Singapore skall erbjuda det bästa entreprenörsklimatet i världen.

De vill att de bästa entreprenörerna skall flytta dit och de vill ge dem all anledning i världen att göra det. Singapore vill vara den naturliga inkörsporten till Kina och Sydostasien och är det egentligen redan idag.

Under hela tvådagarskonferensen var deras näringslivsminister närvarande på första bänk. Organisationen leddes av honom och bestod en handfull av de bästa och mest framgångsrika entreprenörerna i landet som delade med sig av sina erfarenheter och verkade för att inspirera nya entreprenörer. Engagemanget var fantastiskt.

På avslutningsmiddagen gick gruppen av framstående affärsmän och entreprenörer under ledning av näringsministern upp på scen och sjöng ”Money, money, money”. Singapore har förstått att tillväxt är beroende av entreprenörskap och att tillväxt är en förutsättning för att utveckla ett land. Här har man ingen arbetslöshet, bästa skolsystemet i världen, bästa sjukvården, ingen brottslighet, låg skatt och enorm tillväxt. Det är helt enkelt ett fantastiskt land.

MEN..! Skriker då en massa som inte varit där, vad händer med yttrandefrihet osv. Det avskräcker ingen. Singaporianer får resa hur mycket de vill, när de vill och inga emigrerar, samtidigt som massor av framgångsrika och förmögna västerlänningar (bl.a. 1700 Svenskar) flyttar dit och bosätter sig varje år.

Där är rent, snyggt, tryggt, roligt, geografiskt väl plasserat, bra miljö, service orienterat och fantastiskt helt enkelt. Vi västerlänningar utgår alltid från att allt vi gör här är rätt och bäst, det kanske inte alltid är så.

All kritik mot Kina är sett ur våra perspektiv och vår övertro på våra system. Kinas ledare grät offentligt efter jordbävningarna, våra betedde sig som svin efter Tsunamin. Vi får de ledare vi förtjänar, de får ledare som gör det bästa för landet.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det här måste nog vara det roligaste jag någonsin läst, total brist på fakta och kunskap. Du hyllar ett land som fortfarande tror på tortyr, dödsstraff och absolut diktatur. Den ekonomiska tillväxten gynnar inte folket, utan toppskiktet i det kinesiska samhället. Jag förstår inte riktigt hur du resonerar när du väljer att glorifiera kineserna på det där viset.

4:02 em

 
Anonymous Anonym said...

Premiär minister?

7:23 em

 
Anonymous Anonym said...

Entreprenörs mässa?

5:06 em

 
Anonymous Anonym said...

Lustigt att höra dig hylla en kommunistisk diktatur (Kina).
Inte helt genomtänkt, va? Eller var det bara just diktatur som var det positiva?

9:32 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home