måndag, oktober 06, 2008

Pappskallejournalister kostar samhället miljarder

Jag borde kanske känna skadeglädje mot både ”investment banking” och alla pappskallejournalister som aldrig förstod att IT-bubblan aldrig var en IT-bubbla utan en finansiell bubbla. Men det gör jag inte. Girigbukarna som skapat denna finansiella skandal har gjort det så rejält, att det kommer att kosta hela mänskligheten lidande under lång tid.

De okunniga svenska journalisterna kommer helt felaktigt att kritisera kapitalismen i stället för de bolag och individer som skapat kraschen. De kommer aningslöst att glorifiera generella regleringar och bedriva socialiseringspropaganda i största allmänhet utan att för ett ögonblick ifrågasätta sin egen roll i det hela.

Förra gången skrek de: ”Det visste vi hela tiden, IT-bolagen visade aldrig några vinster”. Det ska bli kul att se vad de skriker nu. Kanske: ”Det visste vi hela tiden, bankerna tjänade alldeles för mycket pengar…”
De svenska journalisternas inkompetens har kostat det svenska samhället miljarder. Genom deras, och våra urusla socialdemokratiska politikers okunnighet och oförmåga till analys, bromsades den svenska IT-utvecklingen in så att vi föll från första till tjugonde plats i denna den viktigaste av branscher. Kostnaden och de indirekta effekterna är oöverskådliga och om journalisterna är lika okunniga och ignoranta i dag, kommer de att kasta oss tillbaka in i socialdemokratins vidriga medeltidsmörker.

Det värsta är, att det finns risk för att den amerikanska kollapsen är slutet på den västerländska eran och att den finans- och maktförskjutning som sker från väst till öst är permanent.
Rätt åt USA tänker någon hjärntvättad som inte förstår, att faller USA faller vi, och vad värre är att när vi faller, faller vi rejält. Om vi är i början av ett riktigt ras ska man ha klart för sig att den typen av situationer brukar leda till krig och revolutioner, som på tidigt 1900-tal.

Vi konkurrerar idag med lönekostnader på mellan 5-1 och 100-1 mot länder som Kina och Indien. Ett bidragstänkande med kollektivt ansvar, med fokus på ökad social välfärd, kortade arbetstider, ökat skattetryck och därmed ytterligare strypt kapitaltillflöde, är precis den spik i kistan Europa inte behöver. Problemet nu är att även om vi lyckas hålla sossarna borta i Sverige så räcker inte det. Den röda smittan finns i hela Europa och vi kommer att stå eller falla med de andra länderna.
Vår enda räddning är kapitalism, konkurrens, internationalisering, entreprenörskap och frihet för individen.

15 Comments:

Blogger Mattias Aspelund said...

Helt sant!
Att man ens kallar den IT-bubblan är lite skoj med tanke på att vi nu kan räkna upp en stor mängd IT-bubbleföretag som ger vinster i hundramiljonersstorleken (dollar) eller mer. Jag undrar hur riskpremien ser ut om man jämför insatt kapital mot IT under 90-talet med vinster och värdestegring som många av dagens fina IT-bolag har haft och kommer att ha.

12:35 em

 
Anonymous Anonym said...

Har alltid tyckt att du är en obehaglig marknadsfascist,men efter att ha läst detta så inser jag att du faktiskt är sinnessjuk.

På riktigt!

Stackare!

4:07 em

 
Anonymous Anonym said...

hahaha,du är fantastisk.
Fortsätt skriva så här, du kommer att kunna alienera den siste liberalen i det här landet.
Som sagt...fantastiskt!

10:24 em

 
Anonymous Anonym said...

Du pratar om girigbukar. Jag är ganska oinsatt, men är inte girighet en förutsättning för kapitalism? Att man alltid gör det som ger mest vinst?

11:45 em

 
Anonymous Anonym said...

Håller med dig, Johan! Ett klockrent inlägg!

2:46 em

 
Anonymous Anonym said...

Det var ingen bubbla överhuvud taget... Den enda "bubblan" man skulle kunna snacka om är i så fall en finansiel upgångsbubbla, inte en typisk it-bubbla. Du har helt rätt att IT-bolag kommer och går... Bubblor uppommer väl efter en ny teknisk uppfinning varje gång? Tågräslen, elen.. Alla får så kallade bubblor... intressant är det i alla fall!

9:28 fm

 
Anonymous Anonym said...

Det är faktiskt den Amerikanska regeringen som har skappat problemet vi har nu. Det hela började in 1913 när The Fed skappades.

Det finns massor av information om hur det blev till här: http://mises.org/story/3128

12:57 em

 
Anonymous Anonym said...

Tyvärr så förstår inte många i Sverige att det snarare är politikens inblandning
som är orsaken till dagens finanskris än marknadens frihet. Om man lyssnar till vänstern(tex Lars Ohly i senaste debatten) och alla idioter till journalister kan man ju tro att kapitalismen har dödsryck. Orsaken till krisen är ju snarare att den amerikanska kongressen med president Clinton stiftade lagar som tvingade bolåneinstituten att låna ut kapital till NINJA-hushållen (no income, no job and no assets). Bolåneinstituten ville därför sprida sina kreditrisker och började sälja finansiella kreditinstrument som senare bakades ihop med andra instrument. Detta ihop med en politisk utbudspolitik som drivit på bopriserna och högre räntor vilket senare ledde till kraschen.

Så går det när man låter politikerna snedvrida marknaden. En av anledningarna att hålla Ohly, Sahlin och ufona i miljöpartiet borta från regeringsmakten.

10:27 em

 
Anonymous Anonym said...

Vad konstigt du skriver. Är du konstig?
Varför måste du maniskt häva ur dig ordet entreprenör hela tiden? En entreprenör...är det en person som via munläder får lös riskkapital men sedan skjuter ut sig när det börjar hetta till och samtidigt snackar in sig på nästa projekt.

3:23 em

 
Anonymous Anonym said...

Du är bäst Johan. Det behövs fler som dig.

Jag undrar, vad är det som ligger i vägen för att du skriver lite fler columner i metro?

Ta någon av Göran Greiders platser och skriv lite mer är du snäll. Dina columner piggar alltid upp min dag och får mig o orka ännu mer.

1:46 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag har trots dina tidigare tokiga uttalanden/utspel haft en viss respekt för dig då jag faktiskt gillar människor som brinner för det de gör nästan oavsett vad det handlar om men nu har du gått över gränsen. Kapitalismen har fått sig en rejäl knäck, visst, men du behöver ju inte ta det personligt.

Nu framstår du bara som en obehaglig och patetisk förlorare.

8:43 em

 
Anonymous Anonym said...

IT-bubblan var en finansiell bubbla i vilken det spekulerades hejvilt i IT-bolag. Alla typer av bubblor är väl finansiella till sin natur. Sedan om föremålet för spekulationen är aktier i IT-bolag, tulpaner eller råvaror är inte intressant.

Jag var aktieägare i Icon Medialab och du skröt upp det företaget väldigt mycket. När spekulationstiderna var över förlorade jag i princip alla pengar jag satsat på aktier i ditt bolag.

Jag inser att jag var dum och godtrogen. Idag skulle jag aldrig satsa så vilt som jag gjorde då. Men jag var ung och dum och hade aldrig sysslat med aktier tidigare och allt gick jävligt bra tills bubblan sprack.

Sant är förstås att IT är något av bestående värde. Men att det var frågan om en bubbla är självklart. När börsen kraschade på 20-talet var det vissa aktier som tog mer stryk än andra. Framförallt den nya teknikbolagen som då arbetade med en ny het teknologi. Radio. Radion har givetvis varit av betydande värde ändå. Men visst fan brast en bubbla då dessa aktier som blåsts upp tappade i värde i ungefär lika stor skala som ditt eget Icon.

10:34 em

 
Anonymous Anonym said...

IT is it! Isn't it? Jag vill bara passa på att tacka dig JSVH för ditt engagemang och driv. Keep it up!

6:33 em

 
Blogger Nikola said...

det intressanta i det hela och den absolut viktigaste poängen är att vi inte KAN konkurrera med Indien eller Kina genom kunskap, service eller löner. Vi kan inte mer än dem, vi är inte bättre/effektivare på tjänster och vi har ingen möjlighet att dra ner våra löner. Det vi kan bli bättre på är FANTASI - KREATIVITET. Den är alltid sprungen ur bildning. Nya ideer kommer ur kombinationen av två gamla. Grunden i bildning är kulturell kunskap. Musik, teater, estetik, prosa, språk, sociologi, etnologi alla dessa humanistiska ämnen som kräver många år av dedikerade hårda studier för att bemästra. Sedan kombinerar man detta med tekniska kunskaper, kemi, mekanik, biologi, programmering..

Kreativitet.

Där ligger vårt försprång. Att rota runt på nätet (denna numera gamla sandlåda) efter nya marknadsidéer är mindre intressant än nya energileveranssystem (el-mackar, sladdlös ström t.ex.), autoevolverande maskinintelligens, CO2 - återvinnare, artificiell intelligens, flygbilar, reklamfri livsstil, bilfria innerstäder, mobiltelefonanalys av mänsklig förflyttning osv osv

Den IT-marknad som finns är ju redan där, nu handlar det bara om att göra som starbucks, strypa konkurrensen genom tillfälligt överflöde.

Men det är inget för mig. Har inte tid. Jag är operasångare.

3:23 fm

 
Anonymous Anonym said...

Jantes fel, Jante, Jante, Jante!

6:40 em

 

Skicka en kommentar

<< Home