onsdag, december 03, 2008

Avundsjukan driver oss alla i fördärvet

Det är fascinerande hur en yrkesgrupp som bankirer i över ett halvår dagligen har fått kallats giriga och mobbats i varenda tidning utan att någon lyft på ögonbrynet, men när jag kallar arbetare för avundsjuka, då jävlar… Men låt oss peta lite i skiten för att se vad vi hittar.

En svensk arbetare tjänar 20 gånger mer än en kines, som dessutom jobbar tre gånger så mycket. Det innebär att svensken har en lönefaktor 60 på 1. Låt oss vara extremt överdrivna och hävda att svensken har dubbelt så hög produktivitet, då tjänar våra arbetare ändå 30 gånger för mycket.

Om vi sedan jämför företagsledaren, chefen och bankiren så tjänar svensken och kinesen ungefär lika mycket. Men svensken jobbar mycket mer, är bättre utbildad, har mer erfarenhet, större nätverk, social begåvning och talar flera språk. Han står dessutom för mer än hälften av den produktivitetsvinst som den svenske arbetaren kan uppvisa, genom sitt ledarskap och sin organisationsförmåga. Förutom det betalar han dubbelt så hög skatt som kinesen.

Den svenska chefen borde alltså höja sin lön ungefär 120 gånger för att vara i paritet med arbetarens. Självklart blir det inte så. I den finansiella kris vi ser framför oss ser vi naturen försöka nå jämvikt. Den svenske arbetarens lön skall ner, och det mycket, och kinesens upp. Den svenska chefens lön skall också upp.

En svensk chef i Kina tjänar 2-3 gånger vad han eller hon gör i Sverige och skattar hälften och det är hon värd. I en perfekt marknad hade detta skett blixtsnabbt, men Europa är inte perfekt. Det finns ingen dynamik, ingen sjukdomsinsikt och ingen självkritik och arbetaren är avundsjuk.
I stället för att göra en anpassning, kommer vi inom tolv månader att ha låtit facken driva alla i arbetslöshet, folk kommer att slåss på gatorna efter mat. Vi kommer att ha upplopp på gatorna och i vissa länder vinner socialister i några kanske militären. Istället för att anpassa oss och lägga alla pengar på miljöprojekt och tänka framåt och långsiktig, skall vi rädda Volvo och en modell som inte fungerar.

Den här gången kommer avundsjukan och bristen på ansvarstagande och respekt för kunnande att driva oss alla i fördärvet. Europa och USA går under och drar hela världen med sig. Våra barn har ingen framtid. Nu är det slut!

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

"arbetaren har inte byggt det här landet, det har entreprenören"

Där har du så väldigt fel. Läs noga nu, jag missaktar inte entreprenörer, men det är ju en samverkan. Hur mycket skulle en entreprenör eller VD dra in utan kompetenta medarbetare?!

Du vet väl att man kan kritisera bidragsfusk utan att kräva orimliga VD-löner? Om en duktig ingenjör tjänar 40-50K, varför ska en kostympajas ha 20 gånger så mycket? Det är en stötande form av maktmissbruk. "Varje gång du dunkar min rygg i bastun får du en mille till."

Det här missbruket urlakar sammanhållningen i samhället. Där har du orsaken till de kravaller du verkar förutspå. Försök sen få kompetenta människor entusiastiska över en bra idé som du vill att de ska utveckla år dig.

5:14 em

 
Anonymous Anonym said...

"arbetaren har inte byggt det här landet, det har entreprenören"

Där har du så väldigt fel. Läs noga nu, jag missaktar inte entreprenörer, men det är ju en samverkan. Hur mycket skulle en entreprenör eller VD dra in utan kompetenta medarbetare?!

Du vet väl att man kan kritisera bidragsfusk utan att kräva orimliga VD-löner? Om en duktig ingenjör tjänar 40-50K, varför ska en kostympajas ha 20 gånger så mycket? Det är en stötande form av maktmissbruk. "Varje gång du dunkar min rygg i bastun får du en mille till."

Det här missbruket urlakar sammanhållningen i samhället. Där har du orsaken till de kravaller du verkar förutspå. Försök sen få kompetenta människor entusiastiska över en bra idé som du vill att de ska utveckla år dig.

5:22 em

 
Anonymous Anonym said...

Läste din kolumn i metron idag på väg till jobbet. Och jag blev förbannad.
Inte så att jag blev grinig och sur. Utan jag blev extremt arg och visste inte vad jag skulle tro knappt.
"Försöker han vara ironisk?" Var det första jag tänkte, men kunde inte finna något tydligt ironiskt tecken i din spalt så jag avfärdade den tanken snabbt och insåg att du var allvarlig.
Väl framme på jobbet visade jag mina arbetskamrater din text, och de visste knappt inte vad de skulle tro de heller. En blev så rasande att han ringde metro i hopp om att få tag på dig för att skälla ut dig, men det visade sig lättare sagt än gjort tyvärr.
Under lunchen diskuterade vi hur det överhuvudtaget kunde finnas människor med den mentaliteten som dig, men det visade sig att tiden inte räckte till för att komma fram till något väsentligt.

Vad jag vill ha sagt med allt detta är att du sannerligen skapade ett samtalsämne för oss idag på jobbet. Och vem vet, det kanske var det enda du var ute efter trots allt.
Dock tror jag att det är tur att du använder kolumner i tidningar för att vädra dina åsikter, för hade det varit ansikte mot ansikte med någon stackars arbetare med minimilön som knappt räcker till hyra och räkningar, hade förmodligen utgången varit annorlunda för dig.

Tack för mig

7:35 em

 
Anonymous Anonym said...

Vilken bister syn på omvärlden och framtiden. Har du gått och blivit socialist?

8:16 fm

 
Anonymous Anonym said...

Sudden, dig orkar jag inte snacka med.
Marta, jag har nått mitt mål. Synd att ni snackade om mig på arbetstid...

11:49 fm

 
Anonymous Anonym said...

Bara för att jag inte kan hålla mig. Johan, inser du inte att du inte är särskilt konsekvent i dina argument. Låt mig belysa ett par exempel.

1. Du tycker att det är lånetagarens fel tillsammans med banken när låntagaren inte kan uppfylla de återbetalningskraven som finns på honom du säger att lån är frivilliga. Senare beklagar du dig över den relativa värdeminskningen på aktier. För att förtydliga mig här. Att spekulera i aktier är också frivilligt och långt ifrån riskfritt att skylla eventuella förluster på aktiemarknaden än någonannan än sigsjälv skulle jag likställa med människor som beskyller de höga räntorna på sina lån på någonannan än sigsjälv och tillämpa ditt argument om att aktieinnehavaren/låntagaren inte är tillräckligt insatt.

2. Jag som många andra skulle vilja få en källhänvisning till alla dessa remarkabla fakta du fått fram när du jämfört de svenska och kinesiska cheferna. Det ökar din trovärdighet.
3. För din egen skull (om du nu har något du faktiskt vill framföra) så hade du nog tjänat på att poängtera när du är ironisk istället för att påpeka detta till dina irriterade läsare efteråt. Tror det skulle höja din trovärdighet samt göra det lättare för folk att förstå vad du faktiskt vill ha sagt. (OBS..nu är jag ironisk) Det har till och med viskats om att du använder ironi kommentaren kring argument du senare kommit på inte riktigt håller eller argument som känns obekväma att diskutera.
4. Jag skulle vilja veta hur du ställer dig till en socialistisk entrepenör. Eller alla dessa kommunistentrepenörer i Kina (i och med att du envisas att kalla Kina kommunistiskt när det passar dig) då jag i alla fall skulle hävda att Kina enbart är kommunistiskt i namn enbart med en fullt korrupt kapitalistisk struktur bakom de röda flaggorna. Ska ge dig ett par siffror här. Kina har mer än 200 miljardärer över 90% av dem är/har varit eller är nära släkt med den politiska eliten i Kina.
5. Vill svara på en kommentar på din blogg. för det fungerar inte där från den här browsern. En artikel blir inte intelligent bara för att den handlar ett hedervärt ämne. Lika lite som att alla de inlägg jag sympatiserar med här är bra skrivna eller välformulerade. Så att hävda att du är intelligent bara för att du skrivit antirasistiska debattinlägg är inte enligt mig (och antagligen ett par till) ett övertygande argument.
6. Skulle slutligen vilja be dig att undvika retoriska figurer som "alla x är Y" sen samtidigt minimera användningen av orden "ofta" och "mycket" som implicerar att det finns en undersökning eller empiri bakom det påståendet som följer. Vilket jag tycker väldigt sällan tycker mig finna i dina texter.

Tycker det är intressant att läsa åsikter från någon som ligger så långt ifrån mig när det gäller värderingar, men tror du skulle nog tjäna på att vara något mer nyanserad.

4:20 em

 
Anonymous Anonym said...

Du är bra för sverige Johan. Du inspirerar mig, och gör att mitt hopp i det svenska folket inte försvinner. Så stå på dig, jag håller helt med dig.

Det största problemet är att folk inte förstår hur skitigt chefsjobbet egentligen är. Chefer är dem som får ta det kortastate strået. Men som chef drar man det frivilligt, för att man tror man gör något bra. Man ser till att folk har arbete, att de kan försörja sin familj, att man skapar välstånd.
Men allt det ser man inte innan man själv anställt sin första personal. Innan det spenderar man inte en tanke på allt detta. Och tyvärr är det svårt att få folk att förstå känslor de inte själva upplevt.

12:34 em

 
Anonymous Anonym said...

jag skäms!

hur kan vi bemöta argumentation med påhopp?

Sverige är ett land där vi som individer får uttrycka våra åsikter till den gräns att det inte bryter mot lagstiftning. vad de personangrepp mot Johan Staël von Holstein grundar sig i kan vi endast spekulera i, men låt oss generalisera och påstå okunskap. det är försåtligt att denna okunskap leder till frustration hos många MEN det ger oss ingen rätt att angripa skribenten med personangrepp. okunskap kan dock ses som en drivkraft hos flera individer som leder till en hunger på jakt efter kreativitet. Jag ser fram mot den dag jag kan läsa denna blog där en värdig person kan angripa Johans argumentation med nyanserade argument där vi alla faktiskt kan lära oss något!

Ett värdigt YouTube klipp som sätter saker i perspektiv (Reklamfilm av Apple Inc)
http://www.youtube.com/watch?v=4oAB83Z1ydE&eurl=http://crazywords.wordpress.com/2008/06/&feature=player_embedded

PS! för er som fortsätter kalla andra människor för idioter kan jag rekomendera att läsa Fjodor Dostojevskijs 'idioten'

11:18 em

 
Anonymous Anonym said...

Du är en av de få, kanske tom den ende, i det här landet som vågarsäga sanningar. Tyvärr befolkas Sverige av gråsossar och lata typer som är avundsjuka på andra.

9:15 em

 
Blogger Carl said...

Synd att så många är så dumma i huvudet. Du har ju helt rätt, med allt du säger. Det är synd att du slutar i metro, men jaja, man kanske inte kan hålla på för alltid. Men kommer du fortsätta att skriva här?

1:14 em

 
Anonymous Anonym said...

Sudden, du är tyvärr inte så smart. "kostympajasarna" är ingengörerna (och några ekonomer, advokater, läkare m.fl) Det är de bästa! de som jobbat hårdast och kämpat mest, de som levererar mest och skapar mest. Det är de som tagit mest risk och offrat mest av sin fritid i 20 års tid. Därför skall de ha 20 gånger mer.

Din bastu teori visar var du kommer ifrån och vad sossarna tryckt i oss...

1:23 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home