tisdag, februari 21, 2006

Fotboll värmer!

Publicerades ursprungligen i Metro 2005-09-19

Fotboll värmer och är fantastiskt! Ett vår tids gladiatorspel, med supertränade, talangfulla tekniker och underhållare som får tiotusentals åskådare att skrika ut sin glädje. Allsvenskan går mot sitt slut, Champions League har dragit i gång och det drar ihop sig i VM-kvalet.

Vi svenskar är verkligen otroligt lyckligt lottade som just nu kan uppbringa ett av världens bästa och finaste landslag i denna världens bästa underhållning. Våra storstjärnor spelar i några av Europas absoluta toppklubbar. Fantastiskt! Alla ni som inte är bitna går verkligen miste om något av livets goda. Jag uppmanar er alla att ge fotbollen en chans. Låt våra svenska världsartister förföra, trollbinda och roa er. För ni som inte gillar fotboll går miste om något stort helt i onödan. Det är som när vegetarianer aldrig får sätta tänderna
i en saftig stek, eller nykteristen aldrig njuta av ett glas champagne. Man ska aldrig vara fanatisk. Man ska ta vara på det enkla, det tillgängliga och underbara i livet.

Ni behöver inte gå på division 3-matcher varje vecka, men titta på landslaget och Champions League. Verkligen, ni som inte gillar fotboll, ge den en chans. Se hur svenskar ger sig ut i världen och lyckas. Slår konkurrenterna från länder många gånger större än vårt. Trots miserabla klimatförhållanden med hälften så lång säsong som i Centraleuropa går vi svenskar ut där och slår de bästa. Killar som Fredrik Ljungberg, Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic är fantastiska föredömen för oss alla. De visar att det går och att vi kan. Vi kan slå världen med häpnad. Vi kan slå dem alla. I allt! Inte bara i fotboll. Vi kan slå dem
i biokemi, telekom, mobiltelefoni. Titta bara på Niklas Zennström och Skype. Med jävlar anamma, självförtroende, fantasi, invandrare sida vid sida med kvinnor och män i alla åldrar. Det är klart att vi kan! Låt er inspireras!

Fotbollen är viktig. Väldigt viktig, men inte så viktig som Simon Bank på Aftonbladet tycker. Han skrev häromdagen att han normalt inte var emot skatter, förutom när det gällde fotboll. För höga sociala avgifter, skatter och personalkostnader gjorde att svensk klubbfotboll inte kunde konkurrera med omvärlden. Våra klubbar hade inte råd att rekrytera och de bästa fotbollsspelarna flyttade utomlands. Till och med våra små syskon Danmark och Norge hade det bättre.
Man kan fråga sig hur han kan undgå att se sambandet med svensk industri. Hur kan någon som förstår sportproblemet inte förstå varför våra bolag i Sverige inte kan konkurrera internationellt? Industrins Zlatan och Ljungberg bor också utomlands. Stefan Persson, Rausing, Kamprad – alla!
Men jag är positiv. Vi bygger ett entreprenörsland. Sverige går till VM och Zlatan gör det avgörande målet i finalen genialt framspelad av Ljungberg. Heja Sverige!

1 Comments:

Anonymous Nadine said...

Låt en tysk vara lika positiv.
Vi vinner VM, hemma i vårt eget land, med egna fansen alltid med oss.

Tyska damlaget har redan vunnit fotbolls VM och jag ser ingen anledning varför tyska män inte heller kan klara det.
Sverige kan gå långt men aldrig så långt som Tyskland har gått flera ggr i fotbolls vm.

Förlåt Johan, jag gillar Sverige men när det gäller fotboll så är det endast mitt hemland som jag heja på. Och det gör ont i mitt hjärta om vi måste spela mot varandra. Det kan hända, jag har redan kollat upp det.

10:39 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home