måndag, mars 12, 2007

Kom an nu! Det är i år det gäller

Sverige är fantastiskt och framtiden ser otroligt ljus ut, men det finns ett par saker som måste till för att vi tillfullo ska få avnjuta vårt lands fulla potential. Denna potential som ligger och pyr, outsläppt som lavan i en vaknande vulkan, om vi bara ser till att släppa den lös …
Då blir det fantastiskt!

Hela vår framtid vilar på effekterna av uppvaknandet och förlösningen av denna fördämda, latenta superkraft. Vad jag talar om är den oerhörda kraften, kreativiteten och kunskapen som våra fantastiska ungdomar besitter. De nyutbildade, mångkulturella, kreativa, självsäkra. Det är de som ska lyfta vårt land och befästa vår plats som en stark och framgångsrik nation.


Ni vet, alla ni som brukar läsa mina kolumner, att framtiden ligger i entreprenörskapet, slaktandet av sossarnas springpojke Jante, och avskaffandet av all form av socialism, men jag har under de senaste veckorna även upplevt något nytt. Något som även det är starkt kopplat till socialdemokratin och som ligger som en våt, grå, illaluktande, vidrig hundfilt över Sverige.


Byråkratiseringen och politiseringen som genomsyrar många av våra storföretag, alla statliga och kommunala organ och till och med enskilda individer. Det är som en cancersvulst som sitter hårt fast över hela Jante. Det är som om de hör ihop, förvaltas och styrs av våra medier. Det tar sig uttryck i oförmåga, feghet och brist på handlingskraft, ungefär som de uteblivna borgerliga besluten, eller i brist på fantasi och lust till äventyr, som avsaknaden av riskkapitalfonder för tidiga skeden eller miljöfonder. Eller som flykten från ansvarstagande som genomsyrar hela vårt samhälle på alla nivåer. Rädslan att våga stå för sina åsikter, men värst är bristen på vision och framtidstro.

Va fan, vi kan! Vi är bäst på så mycket! Vi har fröna till miljardindustrier! Vi kan bygga nya världsledande företag. Vi har möjligheten att leda världen, till och med rädda den. Vi kan leda inom internet, mobila tjänster och miljöteknologi och massor av andra områden. Tro på er själva, på era drömmar och visa att det finns Anja Pärson-mentalitet på fler ställen än i Tärnaby. Våga vilja! Våga säga att ni kan!
Jag var precis på 3-GSM-mässan i Barcelona och Sveriges insats var bedrövlig. Vi har de bästa bolagen och entreprenörerna, men vi ber om ursäkt för vår existens och skickar ner utvecklarna i stället för säljarna … Byråkratiskt, politiserat, ingen djävlar anamma. Kom an nu! Det är i år det gäller! Bit ifrån! Skrik! Rock’n’roll! Ge er ut på vårskrik!

5 Comments:

Blogger Richard said...

Jag hoppas att jag får möjlighet att träffa dig inom en snar framtid. Du har ett befriande sätt att beskriva saker, väsenskilt från "kontorsleken" som jag precis lämnat.

Jante som du beskriver får dramatiska konsekvenser för kreativitet och nyskapande.. Tänk om det räckte med att vara rik på ideer i detta land:-)

Hur får jag kontakt med dig?

8:50 fm

 
Blogger Drivkraft said...

Hej!

Tack för att du är en sådan stark stark inspirationskälla! Fortsätt skriv och sprid ditt budskap!

Mvh Drivkraft

http://drivkraften.blogspot.com/

11:50 fm

 
Blogger Christer said...

Kan bara hålla med. Jag drar i alla fall mitt strå till stacken genom att hjälpa ungdomar att förverkliga sina kreativa idéer på Ungdesign.se.
Om du eller någon annan vill vara med eller hjälpa till på något sätt så är det välkommet.
mvh
/Christer

11:53 fm

 
Anonymous Anonym said...

"Förälska dig inte i entreprenörskapet, förälska dig i din produkt."
Andrew Grove, Intels skapare och styrelseordförande.

Jag tror inte Stael von Holstain skulle hålla med Andy, därför att han inte skulle kunna bli rik om tesen är sann.

3:33 em

 
Anonymous Anonym said...

Etablissemanget inom kulturvärlden reagerar blixtsnabbt på avvikande beteenden inom domäner där man har tolkningsföreträde (och dessutom ofta är ekonomiskt beroende av). Man blir rädd för sanningssägare och söker med ljus och lykta hitta felaktigheter (vilka kan vara ganska lätta att hitta) när någon ny spelare dyker upp. Eftersom det högljudda etablissemanget till övervägande del står till vänster, får man helt enkelt finna sig i att bli åthutad när man framför andra och ofta för etablissemanget obehagliga "sanningar". Tänk bara på att en mycket stor del av kultursverige inte alls deltar i debatten, vilket kan tolkas som man instämmer. Jag garanterar Dig att så inte är fallet. Har själv erfarenhet från Gbg i början av 90-talet. Fick mycket stryk i början, men så småningom kom respekten. Jag vek inte undan. Hoppas att Du kan agera lika rakryggat som jag uppfattar att Du gjort i media. Låt dock inte "småsaker" bli onödiga stormar i kulturens vattenglas. Det finns stora och strukturella frågor som är viktigare än några tusen till en i och för sig diskutabel och tveksam tidskrift eller liknande. På sikt bör den nya styrelsen se till att avskaffa sig själv och låta besluten skötas på lokal, kommunal och/eller regional nivå.
Good luck!
Don G

8:05 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home