onsdag, augusti 23, 2006

Ditt val är frihet eller socialism

Alla tidningar har olika politiska test där sakfrågor ställs mot varandra. Man ska svara på frågorna och se vad man ska rösta på, men politik i Sverige är mycket enklare än så. Sådana test kan vara relevanta för val mellan de borgerliga partierna när det handlar om detaljer men inte för det väsentliga. Det vill säga valet mellan frihet eller socialism. För att ni ska förstå gör jag här mitt eget test. Svara A eller B och se vad du är:

A) Jag tycker att 18 procent arbetslöshet bland ungdomar är okej, ett liv utanför arbetsmarknaden vänjer de sig vid och vi kan ge dem bidrag.

B) Vi måste ha en vision för hur vi långsiktigt ska få fram nya företag som kan skapa nya jobb och tillväxt. Vi måste skapa jobb åt våra ungdomar.

Ledtråd: ”Socialdemokratisk företagarpolitik kan sammanfattas som att vi inte ser något egenvärde i att det startas fler företag.” (Citat från Jonas Morian, ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen den 17 maj 2006.)A) Jag tycker att det är bra med invandrargetton. Där kan de sitta så att vi vet var vi har dem.B) Jag tycker att det är självklart att invandrare ska få användning av sina utbildningar, få bra jobb och möjlighet att komma ifrån sina getton.Ledtråd: En tredjedel av alla nystartade företag i San Francisco är startade av invandrare. 60 procent av alla IT-tekniker i USA har invandrarbakgrund. 80 procent av alla somalier i Sverige är arbetslösa.

A) Jag tror att staten är viktigare än familjen och jag tror att de vet bättre än jag om vad som är bäst för mina barn.

B) Jag vill ta ett personligt ansvar för mina barn. Jag vill engagera mig i dem och ha valfrihet när det gäller deras utbildning.

Ledtråd: ”Staten skall ansvara för uppfostran och föräldrarna ska träffa sina barn och blanda sig i så lite som möjligt.” (Alva Myrdahl).

A) Jag tror att alla med tråkiga, lågavlönade jobb är dumma i huvudet och att man måste ta hand om dem.

B) Jag tror att de flesta har kraft inom sig om de bara fick chansen. Det vi behöver är möjligheter, någon som tror på oss och dunkar oss i ryggen, frihet och mod att våga försöka.

Ledtråd: Människan använder 2 procent av sin hjärnkapacitet, alltså är skillnaden mellan MVG och U efter nionde klass helt försumbar.

A) Jag tycker att det är bra att vi har så mycket skatter att vi inte har råd att gå på restaurang så ofta i Sverige, och att det inte går att tjäna pengar på att äga och driva en restaurang utan att fuska med svart arbetskraft. Korruption är bra.

B) Självklart ska det gå att tjäna pengar på allt företagande utan att behöva fuska och skattesmita, och visst är det mysigt att gå ut och äta och träffa folk.

Efter förra kolumn fick jag kritik för att bara ha retat folk. Folk vill inte att man ska skriva dem på näsan och säga att de är hjärntvättade. Men under hundratals år ville folket och kyrkan inte höra talas om att jorden var rund. De till och med dödade sanningssägare. Jorden var rund i alla fall. Räkna ihop svaren. Alla som har flest B är borgerliga och alla ni som har några A:n, ni är sossar, ni vet inte ert eget bästa och ni är hjärntvättade.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag ryser av tanken på ytterligare 4 år av socialdemokrati.

11:16 fm

 
Anonymous Roberto Munoz said...

Hej Johan!!
Jag hade länge viljat skriva till dig för att berömma dig om dina goda tankar och allt positiv som du gör för SVERIGE!
Jag är från Chile, behärskar inte språket tyvärr, men jag kan göra mig förståd, människor som du behövs klona!, jag sitter precis framför dig här på Färögatan och tittar på din nya skapelse IQbe varje dag. Vi har samma tankar och ställning när det gäller politik och individerna förmåga att skapa och jobba, det är därför jag kandiderar till Riksdag och Kommunfullmäktigen för Moderaterna.
Läs mer om mig på min web sida:
www.roberto-munoz.com
Det vore trevlig om vi äter lunch nån gång och prata lite mer om våra visioner för att hjälpa alla människor som har en dröm och jobbar hårt för att konkretisera den. Särskilt våra ungdomarna.
Mvh
/Roberto

12:00 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej,

Jag gillar inte att läsa de saker du har skrivit, för mig är du bara en snobbig och konstig jävel som tror att du vet så jätte mycket bättre än alla andra dödliga! Att ha en borglig regering med fyra viljor, inklusiv en idiot som heter Lars och en snobb som heter Fredrik är inget som är possitivt för Sverige! FP förra partiledare under borgliga koalitions tid var ju den dyraste minitern som Sverige någonsin har haft!

Jag tror att Göran Perssons regering kommer att göra ett bättre jobb än vad borgliga regering kan, inte för att hans värderingar är jätte mycket bättre, men för att de borgliga kolitionen kommer aldrig att dra jämnt med varandra! Han kan samarbeta med andra på sina egna vilkor, det är viktigt!

Julia

4:06 em

 
Blogger Kinna said...

Måndag - dag efter valet. En spännande tid väntar nu.
Jag hörde ditt föredrag på marknadsföreningen för några veckor sedan. Fortsätt reta folk. Jag gillade verkligen att lyssna på dig och kände mig väldigt inspirerad!

9:28 fm

 
Blogger Gabbe said...

Hej Johan.

Ett grattis är väl på sin plats antar jag. Själv röstade jag på vänsterpariet, så mig håller du väl inte så varmt om hjärtat. menmen. Nu har ni iaf fyra år på er, upp till bevis! Jag hoppas sannerligen att ni lyckas och att jag röstar blått 2010. Lycka till.


PS. www.gezaw.blogg.se. En kommentar hade glatt mig.

12:54 fm

 
Anonymous Celtic Tiger said...

Hej Johan,
Läste metro idag, inspirerande som vanligt :) Du har helt rätt det är upp till oss nu. Vi (alla) måste ändra sverige!

ps. Gabbes comment ovan länkar till någon nazist site (du har nog inte märkt det). Du kanske vill ta bort det? Jag vet väl att du har respekt för sveriges invandrare :)

11:40 em

 
Anonymous rödblå 08 said...

Celtic tiger, gabbe är inte Jackie Arklöv, så någon nazistsida är det inte. Kan dock se ut som det om man bara ser en viss del av det parodiska innehållet. Muf-aktig humor med andra ord :)

4:21 em

 
Blogger Johan Staël von Holstein said...

SV: Julia

Jaså, Jaha...

Johan

11:10 fm

 
Blogger Frönmark said...

Väldigt bra artikel! Stor eloge för den du är.

8:20 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan!
Underhållande läsning... =) Men är du säker på att du inte kan hitta ett aktuellare exempel än Alva Myrdal?! ;-)

/Linn

10:40 fm

 
Anonymous daniel said...

Kan upplysa dig om att jorden har ansetts vara rund sedan 300-talet före Kristus. Du tänker nog på den geocentriska världsbilden; varför blod skulle spillas till följd av frågan om jordens eventuella klotform är väldigt svårt att se. Soft att du också jämför dig själv med så perifera män i världshistorien som Galilei och Kopernikus.

11:29 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home