måndag, augusti 07, 2006

Halva Sverige hjärntvättat av (s)


Så här nära inpå valet tänkte jag fortsätta min serie med ”Politik for Dummies”, för egentligen är det allt som borde behövas. Bevisen för vad som fungerar och inte fungerar finns ju i världen runt om kring oss, så ingen borde ju vara socialdemokrat. Valet mellan frihet och centralstyre är ju uppenbart och socialism har aldrig, inte någonstans fungerat, i annat än under extrema situationer och övergångs faser som i Sverige under efterkrigstiden. I alla länder som haft socialism under längre perioder har det gått åt helvete. Detta vet alla, alla utom 50% av den svenska befolkningen. Det borde alltså vara så enkelt att man bara berättade för dem, men 75 år av socialistisk propaganda har hjärntvättat dem. Visst, det finns de som är genuint lata, parasiter och hopplösa egoister, men de flesta är strävsamma duktiga människor med drömmar och empati, de är dessa jag vill informera. Det är de lurade jag vill nå, så nu kör vi:

Om man driver ett stall med hundra travhästar, några dåliga och sjuka, ett antal föl, några dräktiga ston, ett par riktigt bra och en stjärna men våra pengar är slut. Så slut att vi inte har råd med arrendet till hagarna och foder. Så slut att det bara räcker till en tränare och en start avgift. Vad skall vi satsa på då? Skall vi låta tränaren klappa alla hästar, för det är allt hon skulle hinna med, eller skall hon träna stjärnan för fler lopp? Vinner hon har vi råd med arrende, foder, fler tränare så att fler av de riktigt bra kan tävla och därmed får vi in mer pengar så att vi kan betala veterinärer för de sjuka och ta hand om fölen.

Eller kanske vi skall låta den som varit längst i stallet få tävla, de riktigt gamla? Kanske är det så att vår stjärna är en hingst och tävlade sist, så vi måste hitta ett sto. Eller kanske vi skulle lotta? Kanske vi skulle skita i att tävla och köpa lita hö för en sista måltid åt alla? Att tävla överhuvudtaget känns fel och orättvist mot dem som inte kan… Eller?

Om man äger en fotbollsklubb, säg Djurgården, borde man kanske satsa mer på de mediokra spelarna och låta alla som vill få spela. Eller låta LAS gälla, först in sist ut, så att laget bara bestått av pensionärer. Man skulle i och för sig förlora alla matcher, åka ner i tabellsystemet, tappa publiken och därmed inkomsterna så man inte längre skulle ha råd med någon ungdomsverksamhet och snabbt skulle klubben helt försvinna. Nej, det är bättre att toppa laget, satsa på de bästa, köpa några överbetalda stjärnor locka till sig publiken, tjäna pengar och satsa dem att få bredd på kvalitén och på ungdomarna för framtiden.

Så här enkla och självklara är de flesta problemen. Vilken sport lägger stat och kommun mest pengar på? Fotboll! Varför, det är ju den sport som redan har mest pengar. Där för att det är den sport folk (marknaden) vill hålla på med. Boule, varpa och tresteg får stå tillbaka. Visst, det är toppen att Christian Olsson är så duktig, men det blir aldrig en folksport. Det kommer aldrig att finnas trestegs gropar i varje villa område och vänner och familjer kommer inte att samlas i parken för att hoppa tresteg. Inte ens om Göran och Bosse Ringholm skulle försöka tvinga oss, för när vi inte tänker efter, när vi handlar av vår fria vilja, då styr marknaden. Då är vi fria. Då är vi alla borgerliga.


7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och hur mår du själv Johan Staël Von Holstein?

Det är intressant att du hela tiden jämför ett samhälle med tävlingar. Du skriver om hästkapplöpning, fotbollstävling och friidrott. Är ditt liv en tävling? Och isåfall, vem vinner?

Sovjet var på sin tid experter på att tidigt upptäcka talanger hos vissa barn och skola dem till stjärnor.Barnens egen önskan var det ingen som lyssnade på eftersom barnet skulle göra föräldrarna rika och staten stolt.

Du beskriver staten som ägare av
ett stall med hästar och att de borde lägga pengarna på stjärnorna för att de skall dra in tillräckligt med prispengar åt de sämre hästarna. Det är här ditt resonemang tar slut. Man kan inte tävla i samhällsbygge! Som bekant kan bara en vinna tävlingar och resten förlorar. Vem skall förlora sina jobb för att Sverige skall kamma hem första pris inom industrin och den offentliga sektorn? Det finns aldrig tillräckligt med pengar för alla.
Vårt ekonomiska system bygger på att alla vill ha mer pengar. Om alla fick obegränsat med pengar skulle de förlora sitt värde. Jag är oberoende
tänkare och från mitt perspektiv röstar vi i Sverige för att ge mer makt åt korrupta politiker eller mer makt åt korrupta företagsledare.
Anledningen att Sossarna brukar vinna är ju för att de åtminstone erbjuder ett garanterat trygghetssystem som gör att vi tillåts landa mjukt ifall
chefen får för sig att sparka mig eller om jag helt enkelt vill byta jobb.

Dessutom blir politiker hårt granskade medans koncernchefer är nästan helt skydddade av komplicerade ägarförhållanden. I USA får chefen sparka vem
han vill utan orsak. På "60 minutes" visades flera exempel på människor
som sparkts för att de rökte på fritiden eller drack av konkurrentens öl
efter jobbet. De förlorade både jobbet och i domstolen. Är det så du vill ha det i Sverige?

Vore det inte bättre om vi istället började bry oss om varandra lite mer.

Att bygga ett samhälle som bygger på medkänsla och samhörighet istället
för vinnare och förlorare. Om du läst historia så vet du att kärlek
uppfostrar bättre än rädsla och kamp. Vore det inte bättre att ha
företagsledare som brinner för sina innovationer än att som nu ha
företagsledare som brinner för sin bonus och aktiekapital. Jag ger dig
IKEA som ett gott exempel. De är inte ens börsnoterade och det uppstod genom stor nyfikenhet och kärlek till det egna företaget. Vore det inte bättre att stänga börserna och öppna fler casinon istället där
börsmäklarna kunde spela. Problemet med människor som Johan och andra
"vinnare" är att samhället de skapar runt sig inte blir vackrare än deras
egna tankar. Johan må vara duktig på att höras och synas, men vem
inspirerar han genom att påstå att Svenskarna är hjärntvättade och lata?
Var finns poeten i dig Johan? Istället för att klaga på Svenskarna, var
ett gott exempel själv. Istället för att såga vårt samhälle, visa på något som funkar bättre. Istället för att tala om hur vi skall vinna i
konkurransen, tala om hur vi kan vinna tillsammans! En vinst kan väl inte vara en vinst om den innebär att alla andra förlorar? Låt sport vara sport, men politiken måste ledas av människor som kan inspirera oss att hålla ihop. Att tro på gemenskap innebär ju inte att man blir som alla andra. Jag är unik, men jag klarar mig inte utan dig. Jag vill vara delaktig i något större, men jag vill aldrig bli formad efter en standard.

Du avslutar med att säga att vi är fria när vi följer vår fria vilja och när marknaden styr. Men kan du då svara på varför människor i många
industrinationer inte känner sig fria? Är det inte så att du egentligen aldrig lämnar från dig mer frihet än du vill. Vem har sagt att man måste överlämna sitt liv åt samhället? Det är fullt möjligt att leva med låg inkomst om man har låga utgifter. Är det inte de människor som konsumerar minst som egentligen är mest fria? Är det inte de som kan gå runt knuten varje dag för en skogspromenad som egentligen är fria? Är det inte de som älskar som egentligen är de som mår bra? Så jag frågar dig ännu en gång
Johan, Hur mår du egentligen?

1:36 em

 
Blogger Johan Staël von Holstein said...

Svar till anonymous kommentar på min artikel


Du beskriver själv att tillgångarna inte räcker till för alla men du har bara delvis rätt. Ett av sossarnas största kompetensbriser är att de inte kan baka. Det tror nämligen att kakan är given. Så är det inte. Kasta i lite jäst eller bakpulver och få en större kaka att dela på. Den "jästen" kan vara allmän global tillväxt eller alternativet "bakpulvret" som kan vara en större andel av den globala marknads kakan. Oavsett vilken du väljer så är det frågan om att tävla om dem, för ingen kommer att ge ifrån sig andelar av jäst/bakpullver gratis. Våra forskare och entreprenörer tävlar mot andra länders motsvarigheter och det gäller även för alla säljande och köpande bolag. Så du har FEL. Man inte bara kan, man MÅSTE tävla i samhällsbyggande.
Ju bättre vi lyckas ta hand om våra fattiga, desto mer kommer det att inspirera andra att göra det samma.
Du frågar om jag tävlar och vem som vinner. You bet! Och jag vinner. Jag tävlade i skolan om bra utbildning och sedan om jobb och så om karriär och det har gett mig ett jobb jag älskar, världens bästa fru och finaste barn och jag har tjänat så mycket att jag kan ta väl hand om dem och mina föräldrar. Dessutom har jag, genom det nätverk jag tävlat mig till, kunnat hjälpa andra entreprenörer att resa pengar och anställa folk och dessutom kunnat hjälpa över hundra fattiga familjer i Thailand. Så visst tävlar jag.
Varje dag och hela tiden och jag vinner. Kanske inte VM men en av korpligorna i Stockholm.
Du talar om korrumperade politiker och företagsledare, men vad gäller för korrumperade arbetare och arbetsskygga som har makten idag? De som inte vill ta ansvar för att de inte kämpade i skolan, för att de inte jobbade övertid, de som skiter i sina barns framtid, sina föräldrar och alla fattiga på jorden. Hade de TÄVLAT hade alla fått det bättre. Istället sitter de på sina rumpor och blir omhändertagna och lever på det överskott som staten stjäl av oss som kämpar och tävlar om att göra världen bättre.
Vem som skall förlora jobben...? Gosse. Frågade 10% arbetslösa! Det handlar om att skaffa FLER jobb. Jag har ordnat 250 nya jobb på 18 månader. Staten skapade 7 till en kostnad av en halv miljard!!!!
Skall man få sparka en illojal arbetare? Visst! Självklart!
Tryggheten skall inte finnas i att du inte skall behöva ta ansvar för ditt handlande. Tryggheten skall finnas i att du får en ny chans, att du lätt hittar ett annat jobb. Tryggheten skall finnas i att det är upp till dig att ta tag i ditt liv, att ta ditt ansvar, att kunna lära sig av sina misstag.
Sossarna tror att arbetare är ointelligenta, ohjälpliga, att det är synd om dem. BULL SHIT! Människan använder mindre än 2% av sin hjärnkapacitet, så skillnaden mellan svartjobbande, stjälande snickare Pelle på sitt sofflock framför Tipsextra och Carl-Henrik Svanberg när det gäller intelligens är försumbar. Skillnaden är framför allt lathet, djävla anamma och engagerade föräldrar (läs ovan). Visst, det kanske finns lite tur med i spelet, Carl-Henrik kanske föddes av rika och utbildade föräldrar, jag vet inte, men så är livet. Du kan ha motvind och regnskurar, domaren emot dig och allt möjligt i idrott med. Men det är ingen ursäkt för att bli en förslappad parasit.
Jag började studera när jag var 26 och när jag var klar hade jag skulder upp över öronen och inte en spänn. Men jag har tävlat mig till det jag har och det har du med, hur mycket eller hur litet det än är. Varenda pryl. Det var andra som bjöd på ditt hur eller lägenhet, killen på skoldansen ville också ha din fru, de på grund av sossarna 10% arbetslösa vill alla ha ditt jobb osv.
Sedan följer socialist propaganda som visar hur hjärntvättad du är. Kärlek och medmänsklighet... Om du visst hur mycket jag älskar min familj och mina medmänniskor. Varför tror du jag kämpar så hårt, varför tror du jag bryr mig så mycket om Sverige och fattiga i världen? Du måste kämpa, tävla och skaffa dig överskott för att ha råd med allt det fina i livet som att kunna hjälpa de som behöver hjälp.
Du kan inte din historia. Bonusar och tjänstemannastyrda bolag till skillnad från entreprenörs styrda är ett socialistiskt påfund. Inget bra bolag med starka ägare finns kvar i Sverige snart. Ditt exempel IKEA är Holländskt och Ivar Kapmrad bor i Schweitz sedan decennier, Rausing bor i London liksom H&M Person och EF Hult bor också i Schweitz. Flera av dem gör mer i välgörenhet än hela den Svenska staten. De är fantastiska människor med fantastiska bolag som skapat 10.000 tals jobb och de har tävlar varje dag i sitt liv.
När du talar om det fria har du äntligen rätt, åtminstone delvis. Du har din fria rätt att inte plugga, att inte jobba, att inte konsumera, att plocka dina blommor och gå i skogen, men vänta dig FÖR FAN inte att jag skall betala. Jag vill bo i Connecticut och ha lägenhet i Verbier, inte fan vänder jag mig till Persson för det!
Hur jag mår? Privat lycklig, men stressad, utnyttjad och utarbetad under sossarnas orättvisa förtryck

1:38 em

 
Anonymous Martin W said...

Johan!! Riktigt härligt att du är tillbaka med dina underbara bloggar. Keep up Your good work!!
Inlägget från anonymous är lite skrämmande.
Det är tragiskt att människor i Sverige har en så snedvriden bild av vad det är som (faktiskt) gäller. Istället för att snacka om att Förtjäna sin lön och det liv man har så drivs det en politik i det här landet som går ut på att man hela tiden ska Få. Därför blir människor i det här landet livrädda när de hör ordet "konkurrens". De har fått en helt felaktig bild av vad detta är. De tror att det är negativt med segrare. Jante hörs så högt i detta jämkande. Istället för att glädjas och lära av de som vinner har man ett direkt negativt medlidande med förlorarna. Tanken att; "Som förlorare har du en enorm möjlighet att klättra och förbättra ditt resultat" finns inte. Det är samma människor som har noll förståelse för oss entreprenörer, för vårat gränslösa engagemang, för vårat hjärta, våra uppofringar, och vår passion för det vi gör som klagar på fallskärmarna i näringslivet och som röstar på sossarna för att själva få "landa mjukt". Det skapar ett samhälle som det vi har idag. Där lagen i våra företag inte kan toppas så att vi kan skapa ännu mer tillväxt och framgång. Och där de medarbetare som är bäst stannar och de som inte är det går vidare till något som passar dem bättre. Istället ska vi ge våra anställda en falsk trygghet där prestation inte är viktigare än tiden du har verkat på företaget.

Fortsätt Blogga Johan!
Fortsätt att ge oss "Sanningen enligt mig".

Vänliga Hälsningar
Martin W

1:16 em

 
Anonymous Erik said...

Folkhemsbygget hade ett riktigt stort fel. - Vad gör vi sen?

Trygghet genom välfärd och sen skyller de flesta på att välfärden festades bort på 80-talet. Men om man skapar ekonomisk, social och generell trygghet så kommer människan att söka självförverkligande i allt större utsträckning (se Maslov). De flesta har väl ingen lust att känna "Jaha, det var det. Nu lägger jag mig och softar, går till jobbet 8-17, gör så lite som möjligt etc." (jag kan ha fel på den punkten). De flesta borde, på olika sätt, försöka förverkliga sina drömmar. Jag tror att denna effekt blev en kalldusch för sittande Sossar. "Vad händer med väljarkåren om de plötsligt tillåts att bli individualister, om vi gynnar dem som har visioner - nä här gäller det att måtta efter den som vill minst för att inte tappa greppet."

Ingen helt revolutionerande tanke kanske. Jag läser din blogg, Johan, och blir rätt exalterad. Tänker att det går att vara humanistisk samhällsbyggare och entreprenör (eller kapitalist för alla röda) samtidigt! Riktigt inspirerande.

Min fundering så här i valtider blir dock följande. Vilka ska man rösta på för att nå dina visioner, Johan? Jag läser politiska agendor, lyssnar på valfläsk och ser skeptiskt på populistiska försök att vinna röster. Men jag känner inte att det finns bra häst att satsa på. Finns det någon politiker i riksdagen som är entreprenör och inte en institutionaliserad politisk arbetare? Någon som är beredd att göra långsiktiga och varaktiga förändringar med konsekventtänk?
Jag tycker att samtliga partier adresserar olika symptom och inte problemen i sig.

Det var mina fem cent...(den här gången).

3:58 em

 
Blogger Johan Staël von Holstein said...

Hej.
Och TACK!
En härlig och riktig analys! Välfärdstänket funkade bar till slutet av 60 talet, sedan kom sossarna på att det behövdes förändring för att nå vidare. En förändring som de var oförmögna att genomföra, m a o de var tvungna att lämna över. Men det ville de inte. Makten för dem personligen var viktigare än landet, folket och välfärden och för att förhindra Maslovs hierarki tog man bort människornas förmåga att drömma, deras ansvarskänsla, själv respekt och gjorde om dem till lottospelande soffliggare.
Det spelar ingen roll vem i det borgerliga lägret du röstar på. Det är deras gemensamma grundläggande vilja och ambition att ge människorna valfrihet, låta dem ta personlig ansvar som är det viktiga. Gå sedan på person eller enskild fråga. När 60 % av befolkningen är bidragsberoende är det inte lätt att bryta det socialistiska mönstret och det är svårt att lära gamla hundar sitta, men det kommer att ske förändringar och vinner de borgerliga nu, då kommer nog sossarna aldrig tillbaka.

Johan

9:57 fm

 
Anonymous Anonym said...

Hej hej!
Jag har lite svårt för dina krönikor i Metro. Inte för att jag röstar på S, det gör jag inte, utan för att du verkar tro att du är en politisk ledarskribent. Tom mer rabiat än gängse ledarskribenter om jag får säga min mening. Krönikor får gärna ha politisk underton, men att hela tiden propagera mot ett visst parti och i princip säga att de som röstar på detta är dumma i huvudet är inte ngt jag vill läsa i Metros kolumn. Att måla världen i svart & vitt var ute redan på 1800-talet. Att din blogg heter "Sanningen enligt mig" antyder dock att du inser att "sanningen" faktiskt ofta är just subjektiv. Blir för övrigt ytligt och oseriöst att sammanfatta sk politiska sanningar i en liten metrokolumn.

Jag skulle kunna göra en likanande kolumn och få S att framstå som världens bästa parti & moderaterna som ett riktigt dåligt alternativ genom att plocka ut specifika citat tagna ur sina sammanhang. Det är faktiskt skitlätt.

Att, som du, citera Alva Myrdal för att beskriva dagens socialdemokrati (något hon sa på 50-talet eller?) är t ex ganska missvisande, men de metro-läsare som har mindre koll på de gamla folkhems-byggarna undrar säkert vad det är för knäpp tant du nämner.

Ang. invandrarpolitiken, USA och Sverige har väldigt olika invandrarsituationer som inte kan jämföras rakt av. USA har stor arbetskraftsinvandring (ofta illegal), medan invandrare som kommer till Sverige ofta är politiska flyktingar eller sådana som kommer från krigsdrabbade områden.

Därtill är USA inget himmelrike för invandrare, många delstaters ekonomi bygger till stor del på illegal arbetskraftsinvandring fr Mexico (se 60 minutes hemsida, mkt intressant reportage http://www.cbsnews.com/stories/2005/12/08/60minutes/main1108476.shtml ), mexikanerna blir behandlade som andra klassens medborgare, eller ja, de har ju ofta inte ens medborgarskap. Är det så du vill ha det här i Sverige? Folk som inte får rösta, inte har rätt till sjukvård eller lagstadgad minimilön, ska de bära upp vår ekonomi? Kanske vore ngt för svenska somalier som ditt hjärta verkar klappa för.

Min poäng är att allt handlar om retorik och olika sätt att framställa samma fakta. Eller förresten, poängen är snarare att jag inte vill läsa mer politisk propaganda i din Metro-kolumn, du får vara hur företagsam och liberal som helst, men snälla, men försök inte komma med nån absolut sanning på 2500 tecken...

11:36 fm

 
Anonymous Martin Eriksson said...

För i runda slängar 15 år sen läste jag i lokala tidningen en "vi fem" där frågan var -Vad gör vi åt arbetslösheten?.
En ung gymnasie-ekonomi-studerande tjej svarade ungefär "Det är ju bara att
utbilda sig, gör man inte det är man bara slö."
Av nån anledning så nu i kväll när jag ägnat ansenlig tid åt att läsa din blogg poppade det här gamla minnet upp rättkristallklart och jag inser varför jag tänkte vad jag tänkte då om hennes åsikt då när jag var drygt 20 år gammal o knappt hade levt alls. För att inte tala om hur ung hon var.
Jag hoppas innerligt att hon inte växte upp och blev lika odräglig som hon nog var då. Att hon fått chansen att se sig omkring i samhället och upptäcka dynamiken som finns där, på gott o ont, att alla inte är som den hon såg i spegeln på flickrummet. Att alla inte har egenskapen, förmågan, inteligensen, möjligheten, tron på sig själv eller framförallt -viljan att bli en "vinnare!!" som henne.
Nu pratar jag ju inte längre om henne
vilket väl är uppenbart.

Jag är ju på samma planhalva såklart som "anonym" och tycker att det mesta som denna har att säga trots att det är också retorik, och oavsett politisk färgning, betydligt inteligentare än din blogg förtjänar.

Jag är helt övertygad om att du är en god människa Johan och du var rätt naken när du nämde din "mdb" barndom och försökte förklara att du faktiskt var en god människa. Jag har gått i psykoterapi i sju år och tro mig att jag vet vad jag tänker när jag tänker att du också skulle behöva en professionell vän.
Jag är ingen tävlingsmänniska, tro mig, jag är raka motsatsen. Det gör det väldigt svårt att förstå människor som dig, var du kommer från och varför du är som du är, men jag vill verkligen förstå. Vad jag inbillar mig är att nån som du är upptagen med att tävla för att ha tid att se de gråa nyanserna.

Du är nästan skitdålig på att skriva o du är ju inte precis politiskt intelektuell så jag fattar inte varför metro gett dig det utrymmet.
Men du kände väl nån där va?
Du ska väl ägna dig åt Antreprinörsskap och göra bra saker på det du är bra på, vilket en sån som jag är värdelös på.
Du borde ägna din tid åt att göra det du kan på bästa möjliga sätt i stället för att skiva skitdåliga politiska ledare.

O förövrigt fattar jag inte varför så pass inteligenta människor som "anonym" känner att dom måste skriva låna passionerade saker anonymt.
Get a grip man.

/Martin Eriksson
Falun Sweden
fantomen@walla.com

12:59 fm

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home