onsdag, april 11, 2007

"Du skall icke vara en liten lort"

JOHAN STAËL VON HOLSTEIN Visste ni att det är bevisat att människor som jobbar med välgörenhet lever längre och är både lyckligare och friskare än andra människor? Välgörenhet är otroligt viktigt. Oavsett om det är frågan om engagemang i form av tid eller genom finansiella bidrag, är det tecken både på ett nödvändigt personligt ansvarstagande och på ledarskap.

Ansvarstagande och ledarskap är de enda egenskaper som människor behöver för att lösa alla jordens orättvisor och eländen. Information och kunskap är det som varje individ behöver och kommunikation är sättet att förmedla engagemanget mellan alla jordens människor. Så enkelt är det att lösa alla problem. Det svåra är att engagera folk, att få folk att ta ansvar, att få dem att ikläda sig ledarskapet. Att få folk att förstå att man kan, att det går att göra skillnad, och det till och med från lilla Sverige.

En av mina bästa vänner, en av de skönaste människorna jag träffat i mitt liv, Jan Hellman har tillsammans med Rolf Skjödebrand ägnat större delen av sitt liv åt att bygga en fantastisk organisation som heter Non-Violence. En organisation vars mål är att stoppa våldet över hela jorden. De har mottagit priser och lovord från USA:s president, FN:s generalsekreterare, i bland annat Sydafrika och Brasilien och nu senast har de startat www.get-thepoint.net. Det går att förändra världen. Man behöver inte göra så mycket som Non-Violence, det går att bidra och hjälpa till med det lilla.

I takt med att Sverige nu avsocialiseras och den personliga friheten och ansvaret sätts i fokus görs det nu enklare att aktivera sig. I dag kan aktieutdelningar skänkas till en ideell organisation och därmed skattebefrias. Läs mer på www.barncancerfonen.se.
Möjligheterna finns och det är nytt i Sverige. Andra länder ligger långt före, men det blir allt viktigare med filantropi. De ökande klyftorna i samhället och i världen måste minskas och det måste ske med kapitalism. Kapitalismen är god, så skänk eller engagera er!

I Astrid Lindgrens bok om bröderna Lejonhjärta, när Skorpan återförenas med storebror Jonatan i Körsbärsdalen, så berättar Jonatan att han måste till Törnrosdalen för att aldrig komma tillbaka. Skorpan gråter och frågar varför. Då svarar Jonatan; ”Om man vet att människor behöver hjälp och man vet att man kan göra någonting åt det, och man väljer att låta bli, då är man ingenting annat än en liten lort.”


12 Comments:

Anonymous stina said...

Ja OK. Avsocialisering = att man som kapitalist får välja mer själv vilka projekt och vilka människor man ska hjälpa. Många som läser detta inser säkert att dom är lortar när dom inte har råd att idka välgörenhet eftersom dom har fullt upp med att få sin egen familj att gå runt. Detta är inte menat som ett påhopp på dig, bara som en information att många känner sig mer otrygga idag än med GP. Om du handlar så fint som du beskriver här så är du beundransvärd.

10:49 em

 
Anonymous Marcus said...

Bra text! Jag rekommenderar att du genast reser till Afghanistan där "ledarskap" och "ansvar" behövs mer än någonsin. Talibanerna saknar nån som kan tala dem till rätta, och på så vis uppnås Fred på Jorden TM. Lycka till.

2:18 fm

 
Anonymous Anonym said...

Hej Johan

Vi vill gärna ha dig som föreläsare på ett event i sommar- emax nordic, se www.emaxnordic.com

Tove Livendahl rekkomenderade mig att kontakta dig. Hur kan jag nå dig per telefon?

Mvh
evelina.gustavsson@startcentrum.se

11:47 fm

 
Anonymous Webmoney said...

Hej Johan.
Bra blogg. Jag vill lägga till din blogg i mitt Rss-flöde, har du någon Rss-feed?

/Per

2:24 em

 
Blogger Maria, Barcelona said...

Bra där.

9:57 em

 
Anonymous Anonym said...

Både sunt förnuft och forsking säger att lyckligare och gladare människor lever längre. Om man blir glad av att göra goda gärningar så lever man också längre. Så forskningen visar väl på att vi mår bra och lever längre av att göra goda gärningar. Ett exempel på god gärning kan vara välgörenhet. Men att säga som "JOHAN STAËL VON HOLSTEIN Visste ni att det är bevisat att människor som jobbar med välgörenhet lever längre och är både lyckligare och friskare än andra människor"? Är att göra en övertolkning av forskningsresultatet. Ger man sig in i problematiken och ägnar sig åt välgörenhet öppnar sig en helt ny värld denna värld kan leda till ett betydligt olyckligare och kortare liv.

Jag tror att man kan vara väldigt överrens om att skulle vi förbättra för jordens alla invånare så skulle alla invånare i Sverige i princip få det sämre. Är du beredd att få en försämring för din del? Så det hela beror på hur man avgränsar sin värld. Sätter man gränsen till Saltis. Så mycket möjligt att kapitalism betyder ökad frihet, personliga val osv. för de som bor just i detta område (har bra förutsättningar) men för de andra som aldrig får några val alls. De som växer upp i missbruk, våld och annan otrevlig missär. Där utbildning och fysiska aktiviteter är något dåligt vilka fria val har de exempelvis när det gäller fria val av skolor osv. Så sanningen enligt dig i din avgränsade värld möjigtvis.

Att inte vara en liten lort. Det resonemanget låter mer socialistiskt än kapitalistiskt. Kapitalisten samlar mer å mer till sin egen pott. Investerar mer och mer som ger större lott åt sig själv. Möjligtvis om välgörenheten skulle ge kapitalisten längre liv att denne skulle satsa pengar på det ty tid är den ständiga bristvaran även för kapitalisten.
Till vilka ändamål har Du själv skänkt pengar eller engarat dig i?

11:24 fm

 
Anonymous Danny Skogberg said...

Hej Johan Holstein

Jag heter Danny Skogberg, är 18 år och kommer från en liten ort som heter Vallentuna och går i Åva gymnasium.

När jag gick i lågstadiet sa min gamla lärare ett par ord som följer med mig än i dag. Man ska behandla nadra som man själv vill bli behandlad. Är man snäll mot andra, är dom snälla mod dig, oftast. Det är inte alltid det funkar, men oftast gör det. För mig har det funkat jättebra. Och det kan ses bland mina kompisar för att dom är alla snälla och trevliga mot mig som jag är mot dem.

I din kolumn i Metro skrev du om välgörenhet och att folk ska börja engagera sig och att det går att göra skillnad. Jag håller med och jag tycker att det finns flera olika sätt att bidra till välgörenhet. Man måste inte skänka pengar för att bidra till välgörenhet. Men om man sitter i sin villa, kollar på Lena PH som sjunger ”Det gör ont” på välgörenhetsgalan och lyssnar med sitt 7:1 surround system, skulle man kunna lyfta på luren och skänka 10 kr som man själv inte märker senare när telefonräkningen kommer. Men som kan t.ex. mätta en familj i Afrika.

Mitt sätt att bidra till allmänheten är att vara trevlig mot andra, att inte skräpa ner i naturen och omgivningen vi lever i, och att inte slåss. Jag har själv aldrig skänkt några pengar till välgörande ändamål. Däremot kar jag tillsammans med min familj suttit framför tv:n och kollat på välgörenhetsgalor och bidragit med en tia via telefonen.

Jag tycker att ni gör ett bra jobb som använder er tid till att informera andra att det går att hjälpa andra utan att få något tillbaka. Och att det går att bidra till välgörenhet utan att involvera pengar som många tyvärr tror när de hör ordet välgörenhet

/hälsningar Danny Skogberg, Åva gymnasium

12:45 em

 
Blogger Mikael said...

Jag har under ett par veckor varit med och kampanjat för Rättvisemärkt, räknas det som att "göra något ideellt" trots att det är "justare handel" och inte bistånd det handlar om? Jag tycker inte som dig i allt Johan, men mycket åsikter delar vi: bort med stelbenthet, både i det offentliga och privat, ifrågasätt alla dogmer, satsa och ta tillvara opå människors energi och vilja så länge den inte skadar andra och sedan måste vi göra precis som naturen gör för sin överlevnad - satsa på mångfald!

9:36 em

 
Blogger Mans said...

Hej Johan. Det kanske är så att vi (svenskar) kan lära lite av andra? Hela Irland, där jag bor tillsammans med min stora familj, bygger på välgörenhet. Välgörenhet är en lika ingrodd nationakaraktär som jantelagen i Sverige och bland svenskarna. Det är en så naturlig del av hela samhället - att ge och på andra sätt och vis förbättra livet för de mindra havande - att t o m regeringen och kommunerna räknar iskallt med att folk (rika som fattiga, unga som gamla, stads- och lantbor) kommer att hjälpa till. Vi har sett det när skolor skall bygga till, när lekplatser skall anläggas, eller när bibliotek skall startas: staten och kommunerna satsar endast en liten del och räknar med allmännhetens stöd för resten. Utöver detta finns en starkt stöd för "civil society", dvs stödorganisationer och NGOs.
Är det inte hög tid att du kommer och hälsar på? Hälsa de dina. /Måns

4:05 em

 
Anonymous cecilia Borjesson said...

Ha det bäst**

www.featuring.se


Cecilia

2:00 em

 
Anonymous Anonym said...

Har du sett vad lika ni är? :-P
http://stureplan.se/articles/4881/images/article_image_b1ec79638609d61d.jpg

9:25 fm

 
Anonymous Anonym said...

Bolag hit och bolag dit...

2:30 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home