tisdag, april 10, 2007

IT-bubblan gjorde landet bättre

Förra veckan var det 75 år sedan Ivar Kreuger dog. Därför skall jag ta upp bubbelekonomier. Bubblor är alltid finansiellt styrda och aldrig tekniska. Så var det med IT-bubblan, tulpanbubblan, Krügerbubblan och alla andra bubblor som varit och som oundvikligen kommer att komma i framtiden. De drivs och uppkommer ytterst av människors girighet och entreprenörer ska inte ta på sig ansvaret.

Kan det kanske vara så att bubblor är bra? Är det kanske så att vi i stället för att vara livrädda för dem och försöka förhindra dem, borde koncentrera oss på att nabbare återhämta oss efter dem? Skulle vi då bättre kunna åtnjuta de mer ångsiktiga effekterna? Efter att en bubbla spruckit, växer det alltid fram en sund, fungerande industri som genererar intäkter många gånger större än de förluster som görs i bubblan. Den första kända bubblan var tulpanlökarna i Holland, och än i dag, 400 år senare är Holland världens största tulpanproducent med tusentals anställda och många miljarder i vinster och statsintäkter.
Bankerna har varit börsvinnarna under de senaste åren och finanskrisen är ett minne blått. Fastigheters värde har skjutit i luften så att man talar om en ny bubbla bara 15 år efter den senaste.

Om vi tittar på IT-sektorn före bubblan, så var den till större delen finansierad av utländskt kapital. Miljarder dollar som pumpades in i Sverige, där pengarna gick till skatt, till löner, och så vidare. IT-eran vitaliserade hela Sverige ur en rad perspektiv. Den satte igång ett hysteriskt efterlängtat entreprenörskap och debatter som gjorde Sverige till ett mer kapitalistiskt och därmed bättre land. Titta på IT och internetsektorn idag! Hur många jobb har inte skapats här, hur många fantastiska bolag? Tusentals svenska ungdomar fick på några år resa jorden runt och bygga bolag, förhandla, ordna finansiering och lära sig saker som traditionellt tagit en livstid. Dessa unga är i dag erfarna och sitter på nystartade bolag eller i företagsledningar på stora företag.

De entreprenörer som provade sina vingar och fick dem svedda kommer i dag tillbaka som serieentreprenörer, den viktigaste typen av entreprenörer enligt amerikansk statistik. 1999 var Sverige världens ledande IT-nation, i dag är vi nummer 20. Vad har det inte kostat oss att vi inte snabbare skakade av oss bubbel-skräcken? Kanske har vi gått miste om miljarder och om tusentals jobb. De senaste årens fantastiska framgångar för våra storföretag, hur mycket av det har de att tacka IT-eran för? Om Kreuger överlevt och kommit tillbaka, vilket han ju naturligtvis hade gjort, kanske hade vi då inte haft någon Jante. Kanske hade han då startat ytterligare massor av fantastiska bolag. Kanske hade vi haft det ändå bättre?


3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visserligen är det sant att efter en bubbla kommer smooth sailing men för de inblandade, som fortfarande är kvar, när bubblan spricker (för det gär den ju alltid) måste det ju vara bättre att försöka skapa någon sorts balanderad jämvikt från början... Btw, jag gillar din blogg!

8:39 em

 
Blogger Lia said...

Så sant, så sant. Vill nån höra mer om detta så finns ett inspelat pratprogram med Johan på www.mepodium.com, mycket intressanta tankar om bubblor och Internet 3.0. Check it out!

3:04 em

 
Anonymous Anonym said...

En bra dokumentär i ljudformat finns på p3dokumentär där von Holstein kommenterar ett och annat.

3:01 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home