måndag, augusti 13, 2007

Sossepolitik förstör servicen på semestern

En sådan jävla sommar. Jag känner för att säga att jag visste det, för varje gång när jag bestämmer mig för att vara mycket i Sverige på sommaren blir det skitväder. Den här gången så till den milda grad att ett förhoppningsvis oslagbart rekord har satts.

Jag skulle kunna skriva en kolumn om ”Global heating”, men det ska bli en klagosång om varför det är värre för oss svenskar när vädret förstör vår sommar än vad det är för människor från andra delar av Europa. Det beror dels på den självklara sanningen att vi nu har åtta månader av helvetes vinter framför oss, dels på att när det bara regnar och regnar finns inget annat att göra i Sverige än att lida!


Vi får lida tack vare ännu en relik från det socialdemokratiska vanstyret. En relik som de borgerliga kan och bör rätta till. När sossarna, som i början var någon form av arbetarparti som ansåg att arbetare jobbade på fabrik, lade upp sin politik, menade de att det var fult att ge någon annan service, att passa upp på någon annan. Därför skapades det skatter och sattes upp regelverk som försatte den svenska service- och tjänstenäringen till låg öststatsnivå, allt i god socialistisk anda. Som med all annan socialdemokratisk, trångsynt och endimensionell politik gav det effekter som drabbade alla, inte minst ”arbetarna” på deras semester.

Servicenivån är överallt katastrofal och tjänstesektorn fullständigt eftersatt. När det regnar finns det i praktiken ingenting att göra, åtminstone ingenting med kvalitet. Det är frapperande inom hela sektorn; på museer, vattenäventyrsland, hotell, kaféer men kanske framför allt på restauranger. Precis överallt i samhället är det underbemannat, för dyrt och dålig kvalitet och värst är det med maten och maten är viktigast.

Låt mig i denna korta kolumn välja att fördjupa mig här, i maten. För mig är sommaren mat. Mat man äter med goda vänner, familjen, med ett väl kylt rosévin eller en kall öl. Herre Gud så äckligt man äter i Sverige! Och vi som har så god mat, så många duktiga kockar och så fantastiska råvaror. Nu måste man ta hela serviceindustrin på allvar och specialstudera den och ändra momsregler för livsmedel och restaurangnäring.

Snäpp facken på näsan, skaffa jobb åt alla under sommarmånaderna, ge folk bättre service, bättre och billigare mat på restaurangerna så att de har roligare och blir lyckligare och överlever en lång vinter.


3 Comments:

Blogger Rollx said...

Hej Johan.

Men..vad du klankar ner på Socialdemokraterna hela tiden. :D

Nåt har dom väl bidragit med att göra Sverige till vad det är idag, dvs ett rätt hyfsat land att leva i. Visst finns det saker och ting att rätta till, det går icke att förneka.

Vad det gäller mat i butiken, så tycker jag att man borde höja momsen på onyttiga produkter, exempelvis matvaror som är fulla på fett eller socker. Så att man därigenom tvingar producenterna att ta fram nyttigare produkter.

Kanske en åtgärd att bryta trenden att Svensken börjar bli tung i gumpen (fet)? Detta bör förhindras eftersom detta tär på sjukvården.

Snart blir det en dyster blytung vinter. ;)

7:21 em

 
Anonymous En glad lilleputt said...

Hej,
Javisst, kan servicen här bli bättre. Jag förstår inte riktigt hur du kan resonera så när du varit runt om i välden så mkt. Du låter som en bortskämd svenne som aldrig haft det riktigt tufft. Vad är bättre service för dej? Har du tittat på vad som finns där, under ytan för ”bättre” service i andra länder? Där får springpojkar/flickor rätt taskigt betalt. Från första ögonblicket ser det kanske ut som att det är arbetstillfällen och att folk är i arbete. Men oftast har dem inte facken bakom sig och ofta har dem inte heller några kontrakt påskrivna så att dem är tvungna att tillfredställa kunden så gott dem bara kan… I Sverige är tjejer och killar i servicebranschen rätt bekväma och behöver inte slita på samma sätt. Dem får hyfsat bra betalt men det gör också att ägarna inte kan anställa fler. Jag förstår din strävan att förstå varför Sverige är som det är, lite fegt alltså. Jag tror att alla civilisationer kommer till en viss kritisk punkt i utvecklingen där folk inte längre behöver kämpa för att få dem grundläggande behoven, som mat på bordet och någonstans att bo tillfredställda. Folk i det stadiet är för bekväma, dem ser inte meningen med att riskera det dem redan har. T. ex man sitter kvar på sitt jobb som man haft länge och egentligen tröttnat på istället för att säga upp sig och starta eget där man har en ganska osäker ekonomi + mkt slit iaf i början. Och vadå finns ingenting att göra här på sommarn? Själv hade jag en underbar sommar här i regniga Sverige. Jag tror inte att det beror på att det inte finns något att göra utan det snarare beror på vad man uppskattar. Och visst om man har en massa pengar så kan det vara svårt att hitta någonting ”kvalitativt” här i Sverige eftersom det är byggt för ALLA som ska med. Ta inte illa upp, jag säger bara det jag tycker. Och jag tycker om dej för ditt engagemang, vilja och för att du vågar.

12:09 fm

 
Anonymous kiki said...

Hej johan om du har lite att göra på sommare så kan du tex ta ett jobb tu kan fråga per gessle han kanske har nogot arbete till dig men du måste vara duktig , klarar du jobbet så kanske du får jobba där nästa sommar också .Sök ett knegarjobb så blir du säkert sosse. Trevlig sommar Johan.

11:44 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home