måndag, oktober 01, 2007

Jag viker ut mig för cancerforskningen

I dag släpps 1,6-miljonerklubbens årliga almanacka till förmån för forskning för olika kvinnosjukdomar och, i år även till prostatacancerforskning, eftersom effekterna av sjukdomen även drabbar kvinnor.

Det är ett underbart initiativ från Alexandra Charles som år efter år ger massor av pengar till svensk forskning. Varje år viker mer eller mindre kända personer ut sig för att hjälpa till och så i år även min fru och jag. Vi gör det för att vi tycker att alla ska göra så mycket välgörenhet som de bara kan och tycker är möjligt.

Det talas ofta om CSR (corporate social responsibility), men som ni vet, ni som läser mina kolumner, tycker jag att det personliga ansvaret är minst lika viktigt, PSR, personligt socialt ansvarstagande. Vi kan alla hjälpa till och engagera oss där det går. Ni kan till exempel springa in i pressbyråer och bokhandlar och köpa almanackan, eller sätta in en slant till cancerfonden eller kanske till barncancerfonden.

I år är jag, förutom utviket, dessutom engagerad i rosabandetkampanjen och jag deltar i ett otroligt spännande projekt med några av världens ledande cancerforskare, Per Hall och Henrik Grönberg på KI, i något de kallar ”Nollvisionen”. Målet är att om 10–15 år ska ingen behöva dö i bröst- eller prostatacancer. Detta ska ske genom att den genetiska koden ska kartläggas och att man därigenom ska kunna förebygga sjukdomen och/eller sätta in mediciner långt innan det är för sent, på samma sätt som man gjort med hjärt- och kärlsjukdomar. Det är ett fantastiskt och revolutionerande projekt där det behövs massor av frivilliga att delta i undersökningsgruppen och där vi under hösten skall försöka finansiera projektet på ett helt nytt och spännande sätt.

Hela dagen i dag har jag varit engagerad i ett annat fantastiskt svenskt projekt, GTC (Global Trut Center), ett försök att skapa policy och digitala identiteter för att därigenom skapa säkerhet i alla digitala transaktioner och därmed få internet att stödja de mänskliga rättigheterna. Det är den felande länken, att man aldrig kan vara säker på att motparten är den de säger sig vara och det kostar betalkortsbolagen, och därmed ytterst oss kunder, tiotals miljarder om året. Digitala identiteter och säkra transaktioner kan revolutionera hela internet och om det är i Sverige initiativet tagits sätter vi åter Sverige i en ledande position på internetkartan, med andra ord tillbaka dit vi hör hemma.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sugen på att göra samma insats för burma som du gjorde efter tsunamnin ???

mvh Joakim

5:19 em

 
Blogger Rollx said...

Jag brukar ge pengar till barncancer fonden. Det känns fördjävligt ! Att såpass unga människor skall behöva drabbas av denna vidriga sjukdom. Fy f-n !

Bra att du gör reklam för almanackan.
Smart sätt att få in nödvändiga medel.

11:21 fm

 
Anonymous Anonym said...

Global Trust Center? Varför har de inte fått någon uppmärksamhet ännu? Går ju inte att läsa om någonstans.
/nyfiken

3:03 em

 
Anonymous Niclas Kuoppa said...

det du skrev om i Metro idag är ju vad jämställdhet/genuspedagoger jobbat med i över tio år nu. Ingmar Gens och Kajsa Wahlström införde pedagogiken i de första förskolorna i Gävle och de har nu spritt sig til fler. Det finns även föräldrakooperativ med denna pedagogik. Läs Kajsa Svaleryd (har glömt titeln) om idéerna bakom detta eller artikelserierna i DN:s insidan eller SVD som hade en ganska nyligt. Detta är en form av demokratiprojekt som borde anpassas för hela grundskolan. Föräldrarnas, lärarnas och barnens egna kommentarer i medierna tyder på att barnen bättre lärde sig ta plats, säga sin mening, lyssna på andra och visa hänsyn. De lärde sig vidare att göra egna val utan att låta valfriheten krympas av traditionella föreställningar om vad en pojke/man respektive flicka/kvinna är, bör vara och göra. Kan inte dessa förmågor beskrivas som medborgerliga dygder, vilka krävs för en livskraftig demokrati med stort deltagande!? För i vad mån har vi demokrati om inte individer känner frihet att forma sin egen identitet, vilken utgör grund för agerandet och politiska ställningstaganden!?
Pedagogiken främjar dessutom barnens inlevelseförmåga och förmåga att förstå en alltmer komplex värld, vilket i sin tur förbereder dem för en framtida arbetsmarknad som i än högre grad än idag kommer att värdesätta kommunikation, förståelse för andras behov, samarbete och innovation. Pedagogiken kan på sikt genom bekämpandet av ojämlika, fördomsfulla och begränsande uppfattningar om könen främja likheten inför lagen. I dag görs inte sällan kvinnans klädsel, alkoholvanor och sexliv till relevanta omständigheter vid våldtäktsrättegångar, något jag gissar beror på att en kvinna som är lättklädd, dricker eller är väldigt sexuellt aktiv anses vara ständigt tillgänglig för sex. Men motsvarande uppfattning om misshandelsoffer som dricker och ideligen muckar gräl finns inte.dessutom kan motsvarande fördommar om män som lämpliga ensamstående föräldrar bekämpas på sikt.
/Niclas Kuoppa, Statsvetarstudent/bagare

10:24 fm

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home