tisdag, oktober 23, 2007

Lika villkor för alla

Hur länge ska barn få vara barn och är det viktigt? Det är otroligt viktigt och jag tycker att barn ska få vara barn så länge som möjligt. Tids nog kommer de att utsättas för livets hårda skola med kamp och utslagning. Tids nog kommer de att inse sina begränsningar och tvingas göra sina val.

Men när barn är små, när barn är barn, fram till 13 och de blir tonåringar eller gärna längre, då ska livet handla om möjligheter, drömmar, lek och kreativitet. De ska lära sig att alla är lika mycket värda, de ska lära sig att hålla ihop, hjälpa varandra och ställa upp för varandra.
Barn ska inte få sållas bort, behöva känna sig mindre värda av någon anledning. Särskilt inte för att de har ett konstigt namn, annan hudfärg, är kortare, längre, födda sent på året eller för att de är känsliga, och så vidare.

Tidigt utvecklade barn ska inte bygga sitt självförtroende på de svagas bekostnad. De starka ska lära sig ödmjukhet och de svaga ska stöttas. Barn ska lära sig
vi-känsla och laganda. Lek på skolgården och i fotbollslaget ska utgå från den svagaste och föräldrar och lärare ska styra detta. Alla ska få vara med.
– Ahhh, socialism! skriker någon.

Tvärtom, säger jag. Att bygga individer tidigt, att få dem att förstå att de kan om de vill, att ge alla samma chans. Att låta dem utvecklas i sin takt, det är att långsiktigt bygga självförtroende och ge alla möjlighet efter sin verkliga förmåga. Det är den yttersta formen av framgångsrik kapitalism. Alla kommer att få vara med och tävla på så lika villkor som möjligt.
Jante och avundsjuka kommer att byggas bort, och när det verkligen gäller kommer individen att komma fram. Det personliga ansvarstagandet kommer att ersätta känslor av orättvisa och missunnsamhet.

Att gallra bort barn vid nio års ålder, vare sig det är i matte, fotboll eller något annat, är sjukt, orättvist och fel. Det är för tidigt därför att man inte kan veta vilken potential de har, de är för unga för att veta själva vad de vill och kan, och att gallras bort i något i den åldern, oavsett vad det är, kommer att ge dåligt självförtroende och påverka hela livet.

Jag har skrivit många kolumner om skola, utbildning, föräldrars ansvarstagande och betydelsen av självförtroende. Jag kan inte förstå hur vuxna ledare kan vara stolta för en seger i Tommelilla cuppen när det skett genom att barn har sållats bort, stötts ut och är ledsna. Hur kan en nioårings fotbollstalang vara viktigare än en annans lycka? Hur kan en seger i en cup för nioåringar motivera social utslagning och mobbning?

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Socialism eller ett recept för framgångsrik kapitalism. Både och samt ingendera säger jag. Det du beskriver är Sverige idag men troligtvis också ett Sverige decenier tillbaka.

Vuxna i Sverige äger och är problemet, men inget eller väldigt lite händer. Varför?

Jag tror att det är fler än någon som skriker "-Ahhh, socialism!" och där ligger problemet.

Inrotade samt förutfattade meningar kring ideologier.

Jag skall villigt erkänna att ordet socialism sakta men säkert hade börjat ploppa upp i min hjärna framåt slutet av stycke tre.

Men vem har gett socialism rätt att lägga beslag på sunt förnuft, medmännsklighet och kärlek!?

Troligtvis de flesta vuxna i Sverige (oavsett ideologisk tillhörighet) som för länge sedan slutat ställa upp för varandra, begravt kreativiteten och framför allt slutat drömma och leka.

Ideologier är orubbliga, fast cementerade i värden och normer som inte fungerar idag.

Det Sverige och världen behöver idag är en ny, modern samt förändringsbenägen ideologi.

Myntad av någon som som lyckats och lyckas i jante-sverige. En ideologi som vågar bryta sönder ramarna för vad gamla begrepp representerar.

Det du beskriver är socialism OCH framgångsrik kapitalism. Men för att inte fastna i oskrivna regler för vad dessa två begrepp representerar bör du i fortsättningen benämna detta som Staël von Holsteinism.

Att få vuxna Sverige att tänka samt agera mer i dessa banor är avgörande för en förändring då våra barn är en spegelbild av oss själva. Klurigt men fullt möjligt.

/Magnus

10:03 em

 
Anonymous Joakim G said...

Det var det bästa jag läst på länge. Mycket av det du skriver får mig att rynka på näsan men detta var mitt i prick.

10:36 em

 
Anonymous Magnus Jonsson said...

Jag håller med dig i hela resonemanget fram tills du kommer på dig själv med att ha mänskliga värderingar, förknippar dessa känslor med socialism och ballar ur, totalt. Varför tror du att du förknippar dessa tankar med socialism, jo!; för att det har varit socialisterna som har stått för och framfört sådana tankar genom historien, inte kapitalismen Elitism och kapitalism går ofta hand i hand. Man rusar blint mot ett diffust mål och kör över allt på vägen. Man utesluter människor som inte håller måttet, inte kan eller inte vill gå så fort framåt. Det är bara det som betalar (det som folk TROR att de vill ha) snabbt som gäller (ex. MÅL).

Vissa lag har en uttalad elitsatsning redan från väldigt låga åldrar där barna värvas inom klubben och en skala från väldigt bra till väldigt dåliga lag bildas. Barnen plockas sedan fram och tillbaka längs denna skala så att de får spela i ett lag som passar deras utvecklingsnivå. Detta kan man tycka vad man vill om, tycker man inte om det så väljer man ett annat lag som inte har denna ordning, ok!?

Min son är 9år nu och spelade tidigare i ett lag som hade precis rätt anda, precis det omhändertagande synsätt som du beskriver där utvecklingen som fotbollsspelare betyder mer än antal gjorda mål....men....
.....en liten grupp i ledningen vars barn ansågs prestera lite bättre tog över och styrde och ställde i allt, med brinnande engagemang, väldigt kul men.....
....febriga av uppradandet av vinster började man sikta mot stjärnorna och prioriterade sonika bort de spelare som var utanför elitgruppen.....som förälder i den bortprioriterade gruppen kändes som att man var med på nåder

vi lämnade dem åt deras öde och hittade ett lag som passade bättre men det var en obehaglig verklighet som uppdagades för min son, de brydde sig inte nämnvärt så jävla fokuserade på toppen, att bygga sitt jävla Turning Torso!!!

Alltför många är så förbannat kåta på att bygga meningslösa monument och märker inte att det blir jävligt fult och de förstör hela jävla planeten

Men OK! Fortsätt Knulla Moder Jord i Röven, jag kan bara informera att hon börjar bli väldigt illa medtagen!!!

Om jag skulle välja något bland de gamla ideologiska stereotyperna så blir det nog någon form av kommunism!!

8:28 em

 
Anonymous Mattias said...

Hej Johan!

Är det okej att barn sållas ut pga av föräldrarnas ekonomi?
Pengar kan köpa en bättre skola, sjukvårs, uppväxt m.m.
Dock inte garantera, men cad det verkar så hjälper det något :-)

Ha de!
Mattias

7:31 em

 
Anonymous Anonym said...

Vackert skrivet.
Du steg i aktning hos mig.
Du kanske inte är en sån hjärtlös elitist som tidigare resonemang antytt trots allt.
Hoppas bara att det inte var ett fall av en blind höna som lyckas hitta ett korn.

3:48 fm

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home