tisdag, november 27, 2007

Dags att bojkotta plastpåsar

Som ni vet gillar jag inte förbud. Det finns alldeles för mycket förbud i Sverige. Men det finns vissa områden där statens roll som lagstiftare är nödvändig. Vi människor är lata, bekväma och irrationella. Vill vi vända på trenden i klimatfrågan är det dags för politikerna att förbjuda.

Ett sådant beslut är användandet av plastkassar. Plast är i sig ett fantastiskt material, fruktansvärt billigt att producera, extremt hållbart och med en overkligt lång livslängd som inte bryts ner i naturen.

Men visste ni att affärer i Storbritannien delar ut 13 miljarder plastkassar varje år? Ja, ni läste rätt: 13 MILJARDER plastkassar! Man vet inte riktigt hur många plastkassar som delas ut på jorden, men det rör sig troligen om mellan 500 och 1 000 miljarder om året. Plastkassar som kräver olja för sin tillverkning.

Även om plastindustrin flitigt påpekar att plasten i plastkassar till större delen kommer från biprodukter från olja är det ändå i grund och botten olja och andra miljögifter det är fråga om. Det är dags för oss konsumenter att ta med en egen kasse hemifrån eller köpa en biologisk kasse eller kartong när vi handlar mat, ett alternativ som alltid borde finnas.

Plastkassar har redan förbjudits på många ställen i världen: allt från Australien till Zanzibar. San Francisco blev USA:s första stora stad att förbjuda plastkassar. Sedan 2002 har man på Irland lyckats dra ner på distributionen av plastkassar med 90 procent. Sydafrika förbjöd tunna plastkassar 2003 och i Storbritannien överväger till exempel London, Brighton och Ipswich att haka på trenden. När ska vi i Sverige göra detsamma?

Förutom att plastkassproduktionen konsumerar extrema mängder olja och andra gifter och därmed ökar energianvändandet och växthuseffekten är plastkassarna även en fullständig katastrof för världshaven. Plastkassar är synliga från haven norr om Spetsbergen ända till Falklandsöarna på södra halvklotet. Problemet är att en flytande plastkasse ofta misstas för maneter av fiskar, fåglar, valar och delfiner. När de sväljs kvävs djuren sakta till döds, bara för att de flesta av oss är lata, bekväma och inte orkar fixa tygkassar som vi själva tar med oss till snabbköpen.

Det är dags för regeringen att ingripa. Det borde inte tillsättas kommittéer och utredningar som tar flera år innan man kommit till något beslut i denna fråga: det är ju en ”no-brainer”. Regeringen har många röster att vinna i frågan, speciellt nu när förtroendet för de borgerliga verkar vara rekordlågt av någon anledning.
Just do it! För visst orkar vi ta med en tygkasse hemifrån nästa gång vi går på Konsum?

8 Comments:

Blogger Tom Smoke said...

1) Miljöfrågorna prioriteras allt mer inom aliansens politik med Miljösmart som ett exempel.

2) En inte helt obetydlig orsak som påverkar människors åsikter och därmed resultat i opininionsundersökningar, med låga tal för borgerliga sidan, kan vara att nyhetsmedias så viktiga kritiska granskning i praktiken till övervägande del innebär ett från ett vänsterperspektiv värderande vilket i slutändan påverkar människor som tar del av massmedia. Journalisters politiska övertygelse speglas alltid i någon mån i det som presenteras som nyheter. Tredje stadsmakten är inte ett begrepp taget ur luften.

9:22 fm

 
Anonymous Bengt said...

Varför inte köpa de papperskassar som finns? Sådana har väl varje butik och de går även att återanvända när man handlar nästa gång. Sedan är de väldigt praktiska att samla tidiningar i för visst lägger ni väl dem i återvinningen? Eller så kan man samla sina pappersförpackningar i dem och lämna dem i återvinninscentralen, vilket alla borde göra.
Jag hoppas att Johan gör detta så att han i detta fall har sopat runt framför sin egen dörr.

3:37 em

 
Anonymous Anonym said...

Tänkte bara kolla om du har nåt bra alternativ då till soporna. Du använder ju alla kassar som du fyller i butiken till att slänga samma saker i.

1:37 em

 
Anonymous Ellen said...

Bra poäng där.

9:55 em

 
Blogger Johan said...

Men det sabbar ju tillväxten!!! Johan!! Tillväxten!!

11:28 fm

 
Anonymous Anonym said...

Jag håller helt med dig när det gäller att regeringen måste ta ett beslut.
Det gäller inte bara plastkassar utan i många miljöfrågor. Miljön är ett mycket hett ämne runt om i världen idag inte minst i Sverige men att varje människa ska använda sitt sunda förnuft fungerar inte i dagens samhälle.
Det är förbud som måste införas för att man ska komma någonvart.

En annan miljöbomb som diskuterats den senaste tiden är avsägning av telefonkatalogen när det gäller dagens digitala samhälle. Samma gäller oadresserad direktreklam som också är en stor miljöbov. Idag finns den nystartade tjänsten www.regionalreklam.se som gör det möjligt att ta del av reklamen digitalt istället.

7:42 em

 
Anonymous Caroline said...

Du menar väl ICA? :)

10:07 em

 
Anonymous Anonym said...

Är det inte bara så att det är plastpåsentreprenörerna är så otroligt skickliga?

9:36 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home