fredag, november 16, 2007

Sverige borde göra som Dubai

Ikväll åker jag hem efter en veckas ”semester” i Dubai. Det har varit helt fantastiskt. Jag har förvisso haft öroninflammation hela veckan och inte kunnat bada med barnen som jag brukar och jag har haft massor av affärsmöten var och varannan dag. Men vilket ”wake up call” och vilken källa till inspiration. Landets ekonomi växer med 12 procent om året. En tillväxt som helt och hållet kan tillskrivas vision. Glöm att det är oljan som betalar, de har så lite olja att det bara rör sig om ett par procentenheter av BNP. Allt handlar om vision och beslutskraft. 8 000 personer flyttar till Dubai i veckan! Detta till ett land som inte har mer än 1,5 miljon invånare! Fantastiskt!

Så konstigt säger ni, 30 grader och sol året om, vem skulle inte vilja flytta dit eller ha en lägenhet där… Det skulle aldrig fungera i Sverige eller Stockholm.
Skitsnack, säger jag då! Vårt land och Stockholm har enorma komparativa fördelar gentemot länder i vårt närområde. Vi saknar bara politisk vision och handlingskraft. Vi borde också göra enorma investeringar i infrastruktur men köpa infrastrukturuppbyggnaden till internationella priser. Med andra ord skrota de svenska minimilönerna, ingen har ju råd att betala dem ändå, alla tvingas köpa svartjobb.

Öppna upp för temporära arbetsvisum åt byggnadsarbetare från Asien och låt staten beställa så att fingrarna blöder. Sälj sedan villor och lägenheter dyrt till rika och välutbildade utlänningar som skulle vilja bo här. Det skulle ge staten ett enormt finansiellt inflöde så att vi skulle slippa alla skatter och i skuggan av massinvandringen skulle entreprenörskapet i Sverige blomstra. Alla dessa villor och lägenheter skulle behöva handtag, tapeter, kylskåp med mera och alla invandrarna skulle köpa porslin, kläder, service och tjänster. Vi skulle ha noll arbetslöshet, en överfull statskassa, rika entreprenörer och en och annan sur svensk byggnadsarbetare.

Ett viktigt steg på vägen är att göra SAS svenskt, lägga ner Kastrup och se till att göra Arlanda till en fantastisk flyghubb med massor av internationella långlinjer. Det kommer naturligtvis inte att hända. Vi kommer att ha kvar våra 2 procent tillväxt, bli relativt fattigare och fattigare jämfört med omvärlden och snart bara ha råd att semestra inom landet, för tillväxtländerna har inte bara stark tillväxt, de har även hög inflation. Hotell- och villapriserna i Dubai är redan chockerande.

12 Comments:

Blogger Klas said...

en det viktigaste är kanske inte att ha högst tillväxt i världen utan att släppa fram creativitetn och möjligöra människors val ?

Vill man tex hellre umgås med familjen än att maximera sin inkomst/produktivitet, iaf under en period av livet så skall man få göra det, vill man skapa en raketkarriär så är det bra - överstatlighet gynnar inte någon, en "lagom" dos hjälp är bra, men man måste ändå lita på människor...

Så Stockholm kommer kanksre inte bli ett nyttt Abu Dhabi, mendet kan bli nog so gött för både infödingar och turister iaf om vi lägger manken till :)

/K

11:14 fm

 
Blogger Kunal said...

Hi, this is Kunal Upadhyay from India. I run an incubator (www.ciieindia.org) at IIM Ahmedabad and would like to explore the opportunity of IIM Ahmedabad partnering with you for your Indian plans.

You could get in touch with me at kunal@iimahd.ernet.in

Cheers,
kunal

3:48 em

 
Anonymous Jonas said...

Oj, ja Dubai verkar onekligen vara ett paradis för entreprenörer. Står högt på min lista "städer att besöka".

8:39 em

 
Anonymous Bengt said...

Ja Johan, vad ska man säga.
Du får rätta mig om jag har fel men skrev inte du i Metro för en tid sedan att man inte borde semestra med flyg? Ändå åker du till Dubai på "semester". Hur klimatsmart är det?
Om det nu var möten du deltog i finns det väl något som kallas videomöten även där.

7:08 em

 
Blogger gardebring said...

Dubai var jag i 1999 tror jag det var. Tänkte åka dit igen när Burj Dubai står klart. Riktigt maffigt bygge!
Och här i Stockholm bråkar vi om Klara kongress...

3:17 fm

 
Anonymous Jenny said...

Johan, jag försöker verkligen förstå hur du tänker här. Tyvärr skriver du så illa att det är svårt att få sammanhanget klart för sig. Så - utveckla gärna hur Dubaibornas tillväxt kan tillskrivas "vision", ett begrepp som knappast förklarar sig själv. Arbetar verkligen 8000 personer i veckan med vision? Fantastiskt.

Johan. Entreprenörer är inte per automatik lyckade A-människor.

Betalar du dina anställda svart? Om du inte drar in nog med pengar att betala löner för, kanske du bör omvärdera affärsidén? Uppenbarligen vill marknaden inte ha de tjänster du erbjuder.

10:14 em

 
Anonymous Per said...

Är det din uppfattning att de Indiska/Pakistanska arbetarna i Dubai behandlas bra?

Att de inte finns en nästan appartheid liknande system där de infödda får fördelar och de tillfälliga arbetarna behandlas som slavar?

5:46 em

 
Anonymous Anonym said...

Ursäkta, men ibland blir jag förbluffad över hur dålig koll du har. Skrota svenska minimilöner? Vi HAR inga minimilöner i Sverige!

7:43 em

 
Anonymous Anonym said...

"Vi borde också göra enorma investeringar i infrastruktur men köpa infrastrukturuppbyggnaden till internationella priser. Med andra ord skrota de svenska minimilönerna, ingen har ju råd att betala dem ändå, alla tvingas köpa svartjobb."

Yes, gör som i Dubai! Ta hit en hoper utlänningar som kan jobba skiten ur sig för småsmulor. Detta är grymt visionärt Johan! Liksom, det blir ingen omelett utan att man knäcker några ägg. De knäckta äggen i detta fall är den slavarbetskraft vi ska importera hit för att bygga häftiga bostäder åt stenrika och framgångsrika människor!

Jag menar, pyramiderna i Egypten byggdes också av slavarbetskraft. Men idag står de där och manifesterar en grym vision. Några knäckta ägg blev det, javisst! Men visionen förverkligades ju och det är det viktiga. Eller hur Johan?

11:45 em

 
Blogger gardebring said...

anonym: Nu är det väl iofs hyfsat vedertaget numera att pyramiderna faktiskt inte byggdes av slavar. Men i övrigt håller jag med dig om att det är ett problem att endast titta på Dubais utveckling utan att också se hur arbetarna som utför byggnationerna behandlas och betalas. Dubais utveckling skall, och bör, vi kunna inspireras av. Hur arbetskraften behandlas skall vi däremot inte inspireras det minsta av.

8:36 em

 
Anonymous Anonym said...

Varför i hela friden vill du lägga ner Kastrup? Sen när är du rädd för konkurrens? :) Kastrup är en bra, välbesökt och rejäl internationell flygplats, till skillnad från er lilla lokala filial där uppe i norr, där det ju knappt finns några människor efter kl 19. Där människor inte vill resa vill de heller inte göra affärer. Grunna på det nästa gång du sitter och väntar på ett försenat plan en kväll på ett nästintill tomt Arlanda.

I övrigt ett förhållandevis tankeväckande och intressant inlägg.

/Hälsn från en marknadsliberal skånska

8:21 em

 
Anonymous Björn said...

Det är strålande Johan. Du har den sanna elden i dig! Vi får tillsammans hjälpas åt att inspirera människor att tro på att klarar nästan vad som helst. Det är iaf vad jag skall göra i mitt liv och jag hoppas du fortsätter :) Sverige behöver fler människor som dig.

Du behövs för att kontra alla som är rädda, som bara ser det negativa i allt. Jag tror inte de vill leva ett liv där allt är svårt, där allt är jobbigt och inget storslaget är möjligt, men de har fastnat och behöver hjälp att komma ur det.

Tack återigen.

Mvh

Björn
falkenstrom@gmail.com

5:53 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home