söndag, mars 30, 2008

När skall vi lära oss lite av dem?

Som ni kanske vet så älskar jag Spanien. Inte enbart för solen, människornas och matens skull utan för att det är ett av kultur Europas mest berikande länder (5 språk, om man anser att ”Valenciano” är ett eget språk och inte endast en variant av katalanskan) och med en mängd olika kulturer som lever i något sånär samförstånd med varandra. Baskisker och några få katalanska separatister är undantaget. Visste ni att folk i Galicien (regionen ovanför Portugal) pratar ”gallego”, en släkting av portugisiskan, och att säckpipan och kiltar tillhör Galiciens ”folklore” precis som i vissa andra delar av Spaniens norra Atlantkusts?

Jag beundrar också Spanien eftersom det är ett av de få europeiska länder som verkligen lyckats med att en grym ekonomisk tillväxt under mer än 15 års tid, samtidigt som, eller troligen tackvare, att landet tagit emot uppskattningsvis 5 miljoner invandrare. Visst, många invandrare kommer från Latinamerika och de har spanskan gemensamt och därmed har integrationen varit enklare, men ändå! Madrid har tagit emot 1 miljon invandrare de senaste 10 åren och tillväxten är enorm. Skyskrapor, 250 meter höga, byggs överallt. Tunnelbanan är nu världens 3:e största och enligt många även den mest moderna. Madrids välstånd tillhör nu de högsta i Europa. Bidrag säger vissa. Inte alls! Spanien är from 2007 en nettobetalare till EU, dvs, landet betalar mer än det erhåller i bidrag.

TGV-tåg (AVE: Alta Velocidad Española) susar fram i 350 km/h genom landet och förenar Madrid med Sevilla och Málaga i söder, Segovia-Valladolid i nord-väst (där f.ö. Europas 3:e längsta tunnel byggts: 28 km lång) och sedan förra veckan linjen Madrid-Zaragoza-Lleida-Tarragona-Barcelona. 100 miljarder kronor har den 650 km långa TGV-linjen kostat spanska staten & Renfe (Spanska SJ). Mycket pengar? Visst, men Investeringen kommer att vara avbetalad på 10 år. Ni hörde rätt: 100 miljarder Svenska kronor avbetalade på 10 år! Därefter tjänar staten storkovan.

Men det är inte stopp där. Brutto Regional Produkten i de sex provinser där nya ”AVE” linjen Madrid-Barcelona susar fram kommer att öka med 10 miljarder kronor å r l i g e n och linjen kommer att spara jorden 250,000 ton koldioxid per år, eftersom folk kommer att välja tåget, istället för flyget.

Samtidigt diskuteras här hemma SJ:s och tågets framtid av trötta politiker som inte har ”the guts” eller vision nog att fatta djärva beslut. Undertiden åker Spanien förbi Sverige och övriga Europa i 350 km i timmen. Detta land som snobbiga svenska skrattat år i årtionden. I Spanien kommer dessutom 10% av den totala energikonsumtionen från vind eller solkraft. Även det är i världsklass. När skall vi lära oss lite av dem?

2 Comments:

Blogger Maria, Barcelona said...

Intressant.

Ska boka AVE ner till Madrid ASAP.

7:19 em

 
Blogger Max said...

överraskande att se dig hylla en gigantisk statlig investering i det socialdemokratiskt styrda Spanien

9:03 em

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home